Üniversite öğrencilerinde sosyal uyumfaktörünün bazı değişkenler açısındanincelenmesi
Investigation of social adaptation factor in terms of different variables inuniversity students
- Tez No: 785218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR ÇERKEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: üniversite öğrenciler, uyum, sosyal uyum, sosyodemografik özellikler, university students, cohesion, social cohesion, sociodemographic features
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yaşamın her evresinde gerçekliği kabul edilen sosyal uyum kavramı, ergenlik döneminde etkisini daha da arttırdığı, görülmektedir. Ergenlik döneminde psikolojik, fiziksel, sosyal sorunlar ile karşılaşan bireyler, yükseköğrenime adım atmaları ile yaşadıkları durumların kendilerinden kaynaklandığını düşünceleri ile karşılaşırlar. Yaşadıkları uyum sorunları ile baş edebilme bireylerin sorunlarını azaltmada ve gidermelerinde önem taşıdığı görülmüştür. Ergenlik döneminin zorlu ve karmaşık sürecine denk gelen sorunlar üniversite yıllarında, sağlıklı bir şekilde atlatılamadığında kişi kendi ve çevresi için sıkıntılı durum ve zorlu süreçlerin beraberinde getirdiği olumsuz sonuçları yaşamaktadır. Bu yüzden uyum kavramı etkilerinin incelenerek araştırılması gereklidir. Bu çalışmada uyum düzeyi kavramının sosyodemografik bilgiler ilişkisi bağlamında sosyal uyuma olan etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu araştırmada çıkarılan veriler ışığında uyum düzeyine etki eden faktörlere farklı bir perspektiften bakılmasını sağlayacağı için literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyodemografik özelliklerin üniversite öğrencilerindeki sosyal uyum düzeyini yordayıp yordamadığını inceleyerek cinsiyet, yaş grubu medeni durum, kardeş sayısı, sınıf, program çalışma durumu ve ebeveynlerin anne baba eğitim, sağ olma birliktelik durumu açısından istatiksel olarak elde edilen verilerin sonuçlarını incelemektir. Araştırma modeli, ilişkisel araştırma yöntemi ile tasarlanmıştır. Araştırma evreni, Necmettin Erbakan Üniversitesi 2019-2020 eğitim-öğretim yılında lisans ve ön lisans fakültelerde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın 5 örneklemi oran tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verisi Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği (SUKDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinden toplanan verilerin istatistiksel olarak analiz edilmesi için Statistical Package for Social Sciecens (SPSS) 25.0 yazılımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of social cohesion, whose reality is accepted in every stage of life, is seen to increase its effect even more in adolescence. Individuals who encounter psychological, physical and social problems during adolescence encounter with the thought that the situations they experience are due to their stepping into higher education. It has been observed that coping with the adjustment problems they experience is important in reducing and eliminating the problems of individuals. Problems that coincide with the difficult and complex process of adolescence, when the university cannot be overcome in a healthy way, the person experiences the troublesome situation for himself and his environment and the negative consequences of difficult processes. Therefore, the effects of the concept of compliance must be investigated and investigated. In this study, it is aimed to investigate the effect of the concept of compliance level on social harmony in the context of sociodemographic information relation. In the light of the data obtained in this study, it is thought that it will contribute to the literature as it will enable the factors affecting the level of compliance to be viewed from a different perspective. The aim of this study is to examine whether the sociodemographic characteristics predict the level of social cohesion among university students and to examine the results of statistically obtained data in terms of gender, age group, marital status, number of siblings, class, program, working status and parents' education, survival, and coexistence. . 7 The research model is designed with relational research method. The research universe consists of students studying at undergraduate and associate degree faculties in the 2019-2020 academic year at Necmettin Erbakan University. The sample of the research consists of the student selected by the rate stratified sampling method. The research data were collected using the Social Adaptation Self-Assessment Scale (SUC). In this study, Statistical Package for Social Sciecens (SPSS) 25.0 software was used to statistically analyze the data collected from university students