Değişik fide yetiştirme yöntemleri ve ortamlarının biberlerde fide kalitesi, verim, erkencilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The effects of different seedling growing methods and media on the seedling quality, yield, earliness and fruit quality in pepper
- Tez No: 78524
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT ODABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Capsicum annuum, fide, sıkıştırılmış blok, plastik torba, yetiştirme ortamı, fide kalitesi, verim, Capsicum annuum, seedling, pressed block, plastic bag, growing media, seedling quality, yield
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
IV ÖZET DEĞİŞİK FİDE YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ VE ORTAMLARININ BİBERLERDE FİDE KALİTESİ, VERİM, ERKENCİLİK VE MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bu araştırma 1993 ve 1994 yıllarında, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılmıştır. Araştırmada, değişik fide yetiştirme yöntemleri ve ortamlarının 11-B-14, Çetinel-150 ve Çarliston-52 biber çeşitlerinde fide kalitesi, verim, erkencilik ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, şaşırtmalı yöntemde; tohum ekim kasalarında yetiştirilen fideler, 12x15 cm'lik plastik torbalara, 8x8 cm aralıklarla ılık yastıklara, tütün tozu, çay ve çeltik kavuz külü atıkları ile bunların çeşitli oranlarda hazırlanmış kombinasyonlarından oluşan sıkıştırılmış bloklara şaşırtılmışlardır. Şaşırtmasız yöntemde ise fideler; 4x8 cm, 8x8 cm, 16x8 cm ve m2 ye 20 g tohum düşecek şekilde sıcak yastıklara yapılan doğrudan tohum ekimlerinden, 12x15 cm'lik plastik torbalara, tütün tozu, çay ve çeltik kavuz külü atıkları ile bunların çeşitli oranlarda hazırlanmış kombinasyonlarından oluşan sıkıştırılmış bloklara yapılan doğrudan tohum ekimlerinden elde edilmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar maddeler halinde aşağıda verilmiştir: 1- Değişik fide yetiştirme yöntem ve ortamlarının, denemeye alınan biber çeşitlerinde bazı fide kalite özellikleri üzerine etkisi bakımından; genel olarak tüm çeşitlerde yöntemler arasında istatistiki bir faklılık görülmemiştir. Ancak, ele alınan ortamlar içerisinde fide boyu, fide çapı, fide yaş ağırlığı, fide kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yaprak alanı ve yaprak sayısı bakımından en iyi değerler plastik torba ve çay+çeltik ortamında yapılan fide yetiştiriciliğinden elde edilmiştir. Sıcak ve ılık yastıklara yapılan doğrudan ekim ve fide dikim yöntemlerinde ise fide kalite özellikleri bakımından en iyi sonuçlar 16 x 8 cm aralık mesafe ilesıcak yastığa doğrudan ekim ve ılık yastığa 8x8 cm aralık mesafe ile yapılan fide dikimlerinden elde edilmiştir. 2- Araştırmada, doğrudan tohum ekimi ile şaşırtma işleminin uygulandığı fide üretiminde, gerek fide kalite özellikleri gerekse meyve verimi ve kalitesi yönünden istatistiki bakımdan önemli sayılabilecek bir farklılık tesbit edilmemiştir. 3- Araştırmada, erkencilik, verim ve meyve kalitesi yönünden plastik torbaya yapılan şaşırtma ve doğrudan tohum ekimi yoluyla kazanılan fideler ile çay+çeltik kombinasyonundan oluşan sıkıştırılmış bloklara yapılan doğrudan ekim ve fide dikimlerinden elde edilen bitkilerin en yüksek değerleri verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This research was carried out at Black Sea Agricultural Research Institute, in Samsun 1993 and 1994. In this research, it was aimed to determine the effects of different seedling growing methods and media on the seedling quality, yield, earliness and fruit quality in 11-B-14, Çetinel- 150 and Çarliston- 52 pepper cultivars. For this aim, in the transplanting method, the seedlings, grown into seed boxes, was transplanted in 12 x 15 cm plastic bags, 8 x 8 cm between and in- rows in warm beds, in pressed blocks, prepared in various rates of tobacco dust, tea waste and rice glume ashes. In the direct seeding method, the seedlings was obtained from seeding in hot beds at three row spacings 4x8, 8x8, 16x 8 cm and 20 g seed per square meter, in 12 x 15 cm plastic bags, in pressed blocks, prepared in various rates of tobacco dust, tea waste and rice glume ashes. The results can be summarized as follows: 1- With regard to some seedling quality characteristics in all the pepper cultivars, between the methods, differences weren't significant. However, among the media, from the point of view of the seedling length, seedling diameter, seedling fresh weight, seedling dry weight, root fresh weight, root dry weight, leaf area and leaf number, the best values was obtained from seedling growing of plastic bags and tea waste+rice glume ashes combination. In the direct seeding and transplanting methods in the hot beds and warm beds, with regard to some seedling quality characteristics, the best values was obtained at the row spacing 16 x 8 cm direct sowing in hot beds and 8 x 8 cm transplanting in warm beds.VII 2- In the research, in the seedling production both of direct sowing and transplanting methods, both seedling quality characteristics and fruit yield and quality differences were not significant, statistically. 3- As a result, in the research with regard to earliness, yield and fruit quality, the plants, obtained from both of the direct seeding and transplanting method into plastic bags and pressed blocks, prepared of tea waste + rice glume ashes, gave the best values.