Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle anatomik akciğer rezeksiyonu uygulanan patolojik N1 tanılı hastalarda cerrahi sonuçlarımız
Surgical results in patients with pathological N1 nodal metastasis who underwent anatomical lung resection for early-stage non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 785291
  2. Yazar: GÜNTUĞ BATIHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN CAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer rezeksiyonu, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, N1 nodal metastaz, prognoz, Lung resection, non-small cell lung cancer, N1 nodal metastasis, prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde nodal evre doğru tedavinin seçimi ve prognozun tespitinde önemli bir faktördür. N1 nodal metastaz heterojen bir grup olup sağkalım ve prognoza olan etkilererine ait verilerin sınırlı olduğu klinik N1, okult N1, tek N1, çoklu N1 gibi alt grupları içermektedir. Bu çalışma ile kliniğimizde erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle anatomik akciğer rezeksiyonu uygulanan patolojik N1 tanılı hastalardaki cerrahi sonuçlarımız analiz edilerek sağkalım ve prognoza ait özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Merkezimizde Ocak 2010 ile Aralık 2019 tarihleri arasında KHDAK tanısı ile lobektomi, bilobektomi veya pnömonektomi operasyonu uygulanmış olan ve kati patoloji sonucu T1-T2 N1 olarak bildirilen hastalar çalışmamıza dahil edildi. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verilerine hasta dosyaları ve hastane kayıtlarından ulaşılarak kaydedildi. Veriler retrospektif olarak değerlendirilerek hastaların karakteristik özellikleri, operasyona ait bilgiler, postoperatif komplikasyonlar ve sağkalım özellikleri ortaya kondu. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 255 hastanın 235 (%92,1) 'i erkek, 20 (%7,8)'si kadın idi. Yaş ortalaması 61,53 ± 7,65 olarak bulundu. Ortalama 39,8 aylık takipte hastaların ortalama genel sağkalımı 73,8±3,6, ortalama hastalıksız sağkalımı ise 67,5±3,8olarak bulundu. 5 yıllık genel sağkalım oranı %55,6±3,7 iken, 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı %49,2±3,9 idi. Yapılan çok değişkenli analizde yaş, histoloji ve N1 nodal metastaz durumu (okült/aşikâr) sağkalım üzerine etkili bağımsız değişkenler olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamız göstermiştir ki erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde N1 nodal metastaz heterojen bir hasta grubunu içermektedir ve nodal tutulum paternleri ve yaş, adjuvan tedavi durumu, tümör yerleşimi ve histolojik tip gibi bazı Ndışı faktörler genel ve hastalıksız sağkalım üzerinde etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In non-small cell lung cancer, the nodal stage is an important factor in choosing the correct treatment and determining the prognosis. N1 nodal metastasis is a heterogeneous group and includes clinical subgroups such as N1, occult N1, single N1, multiple N1 for which data on survival and prognosis effects are limited. In this study, we aimed to investigate the survival and prognosis characteristics by analyzing our surgical results in patients with pathological N1 diagnosis who underwent anatomical lung resection for early stage non-small cell lung cancer in our clinic. Materials and Methods: Patients who underwent lobectomy, bilobectomy, or pneumonectomy with a diagnosis of NSCLC between January 2010 and December 2019 and who staged as T1-T2 N1 were included in our study. Preoperative, intraoperative, and postoperative data of the patients were reviewed from patient files and hospital records. The data were evaluated retrospectively and the characteristics of the patients, information about the operation, postoperative complications, and survival characteristics were analyzed. Results: 255 patients were included in the study. 235 (92.1%) were male and 20 (7.8%) were female. The mean age was 61.53 ± 7.65. The mean follow-up time was 39.8 months, the overall survival of the patients was 73,8±3,6, and the disease-free survival was 67,5±3,8 months. The 5-year survival rate was % 55,6±3,7, while the 5-year disease-free survival rate was % 49,2±3,9. In multivariate analysis, age, histologic subtype, and N1 nodal metastasis status (occult/obvious) were found as independent variables that affect survival. Conclusion: Our study showed that N1 nodal metastasis in early-stage non-small cell lung cancer involves a heterogeneous group of patients, and nodal metastasis patterns and some non-N factors such as age, adjuvant therapy status, tumor location, and histological type may have an impact on overall and disease-free survival.