Sanatsal davranış öğretimi (TAB) ve işitme engelli bireylerin sanat eğitiminde incelenmesi
Teaching for artistic behavior (TAB) and investigation of hearing impaired individuals in art education
  1. Tez No: 785310
  2. Yazar: GİZEM ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ARZU AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: TAB (Teaching for Artistic Behavior) Sanatsal Davranış Öğretimi, İşitme Engelli, Sanat Eğitimi, Türk İşaret Dili (TİD), Waldorf Eğitimi, TAB (Artistic Behavior Teaching), Teaching for Artistic Behavior, Hearing Impaired, Art Education, Turkish Sign Language (TİD), Waldorf Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
“Sanatsal Davranış Öğretimi (Tab) ve İşitme Engelli Bireylerin Sanat Eğitiminde İncelenmesi”konulu tez başlığında; işitme engelli bireylerin iletişim dili ve gelişimi ve sanat eğitimleri, 20.Yy'dan sonra gelişen eğitim hayatı ile sanatsal davranış öğretiminin, işitme engelli bireylerin eğitiminde, özel eğitimdeki yeri, betimsel tarama modeli çerçevesinde araştırılmıştır. Araştırma kapsamında sanatsal davranış öğretimi, eğitim, sanat, görsel sanat eğitimi, dil ve iletişim, işitme engelli bireylerin eğitim hayatı ve sanat okulları uygulamaları incelenmiştir. Araştırmanın temelini oluşturan sanatsal davranış öğretiminin, özellikle işitme engelli bireylerin sanat eğitiminde, nitel araştırma türünde incelenmesinde, yurt içi ve yurt dışı öğrenci sanat çalışmaları somut örnekleri ve araştırmacı gözlemleri, izinler alınarak ve belgelenerek kullanılmıştır. Waldorf, Emilia Reggio, Montessori vb. eğitim yaklaşımlarının karşılaştırmalarına yer verilmiş, TAB ile benzerlik ve farklılıkları, işitme engelli bireylerin sanatsal gelişimi üzerinden ele alınmıştır. Görsel sanat eğitiminin TAB yaklaşımıyla yapılmasının öğrencilerin sanatsal, yaratıcı kişilik oluşumundaki faydalarına yer verilmiştir. Özel öğretim yöntemleri ile iletişim ve dil oluşumunun, sanat eğitimi-öğretimi ve sanat dilinin oluşumu içerisindeki önemi vurgulanmıştır. Bu çerçevede, sanat eğitimi programları, yurt içi ve yurt dışı ders planları karşılaştırılarak değerlendirmeleri yapılmıştır. Araştırma bulgularında, sanatsal davranışların ortaya çıkması için gerekli bireysel stüdyo ortamlarının oluşturulmasının gerekçeleri ortaya koyulmuştur. Zihin stüdyo alışkanlıkları ile sanat derslerinde yaratıcılığı besleyen disiplinlerarası çalışmaların yürütülmesi gerekliliği bulgulanmış ve işitme engelli bireylerin sanat eğitiminde ve de sergilemeler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis titled“Artistic Behavior Teaching (Tab) and its Investigation in Art Education of Hearing Impaired Individuals”; the communication language and development of hearing impaired individuals and their art education, the place of artistic behavior teaching in the education of hearing impaired individuals in special education, with the educational life that developed after the 20th century, was investigated within the framework of descriptive survey model. Within the scope of the research, artistic behavior teaching, education, art, visual art education, language and communication, education life of hearing impaired individuals and art schools practices were examined. In the examination of artistic behavior teaching, which forms the basis of the research, especially in the art education of hearing impaired individuals, in the qualitative research type, concrete examples of domestic and foreign student art studies and researcher observations were used by obtaining permissions and documenting them. Comparisons of educational approaches such as Waldorf, Emilia Reggio, Montessori, etc. were included, and their similarities and differences with TAB were discussed through the artistic development of hearing impaired individuals. The benefits of visual art education with the TAB approach in the formation of students' artistic and creative personality are included. The importance of special teaching methods and communication and language formation in art education and the formation of art language is emphasized. In this framework, art education programs, domestic and foreign lesson plans were compared and evaluated. In the research findings, the reasons for the creation of individual studio environments necessary for the emergence of artistic behaviors were revealed. The necessity of conducting interdisciplinary studies that nurture creativity in art lessons with mental studio habits was found and the evaluation of hearing impaired individuals in terms of art education and exhibitions was made.