Dijital hizmetlerin vergilendirilmesi ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
Taxation of digital services and evaluation for Turkey
  1. Tez No: 785357
  2. Yazar: MERVE AKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Ekonomi, Dijital Hizmet Vergisi, Digitalization, Digital Economy, Digital Service Tax
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dijitalleşme ve dijital dönüşüm, tıpkı tarım ve sanayi toplumlarının oluşması gibi insanlık medeniyetinin dönüm noktalarından biri olmuştur. Dijitalleşme yakın geçmişten günümüze ve geleceğe güçlenerek ilerlemektedir. Küreselleşmeyle koordineli olarak dijitalleşme, özellikle ekonomi alanında etkilerini göstermiştir. Ekonomideki dijitalleşme doğrultusunda çok uluslu büyük şirketler oluşmuştur. Yüksek gelir elde etme, piyasaya olan giriş ve çıkışların kolaylığı, zaman ve mekanın sorun olmayışı şirketlerin sayısını arttırmıştır. Şirket sayısındaki artış vergi rekabetini getirmiştir. Dijital faaliyet alanlarının vergilendirilmemesi, ülkeler arasındaki artan ticari ilişki, dijitalleşmenin getirdiği avantajlara bağlı olarak yaşanan zararlı vergi rekabeti gibi sonuçlardan ötürü dijital hizmetler üzerine düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde tarım- sanayi toplumları ile dijitalleşme-dijital dönüşüm ve dijital hizmet türleri gibi kavramlar ele alınmıştır. Ülkelerin dijital ekonomi üzerindeki artan ticari faaliyetler üzerine yapmış oldukları düzenlemelere ikinci bölümde yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde dijital hizmetlerinde Türkiye' de vergilendirilmesinin gerekçesi ve bu konudaki çalışmalar üzerine durulmuştur. Çalışmanın sonuç bölümünde ise geçmişten günümüze dijitalleşme, dijitalleşmenin etkileri ve ülkemize olan yansımalarının değerlendirme sonuçlarına ve önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Digitalization and digital transformation have been one of the milestones of human civilization, just like the formation of agricultural and industrial societies. Digitalization is getting stronger from the recent past to the present and the future. In coordination with globalization, digitalization has shown its effects especially in the field of economy. In line with the digitalization in the economy, large multinational companies have been formed. High revenue generation opportunities, ease of entry and exit from the market, and the fact that time and space are no longer a problem have increased the number of such companies. The increase in the number of companies has brought about tax competition. Regulations on digital services were needed due to the consequences such as non-taxation of digital fields of activity, increasing commercial relations between countries, harmful tax competition due to the advantages brought by digitalization. When the first part of the study is examined, it is seen that concepts such as agriculture-industrial societies and digitalization-digital transformation and digital service types are discussed. The regulations made by states on the increasing commercial activities on the digital economy are included in the second part. The third part of the study is based on the justification of the taxation of digital services in Turkey and the studies on this subject. Finally, in the conclusion section, digitalization from past to present, the effects of digitalization and its reflections on our country were evaluated.