Görsel sanatlar dersi kültürel miras kazanımı kapsamında 7. sınıf öğrencilerinin sanal müzelerden yararlanmalarına ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers' opinions on the use of virtual museums by 7th grade students in the scope of cultural heritage acquisition in visual arts course
  1. Tez No: 848344
  2. Yazar: GÜLİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AYSUN CANCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Müze ve Eğitim, Sanal Müzeler, Sanat Eğitimi ve Teknoloj, Art Education, Museum and Education, Virtual Museums, Art Education and Technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Eğitim, bireyde istendik yönde değişiklik sağlamayı amaçlayan bir süreçtir. Bu bilgi aktarma süreci içerisinde, evrensel insan yetiştirmeyi amaçlayan eğitim anlayışı için sanat eğitiminin önemli bir yere sahip olduğu düşünülebilir. Bu bağlamda görsel sanatlar dersi içerisindeki kültürel miras başlığı kapsamında müzeler, çok yönlü öğrenmeye olanak tanıyan bir ortama sahiptir. Tarihe tanıklık etmiş birçok nesne ait olduğu dönemden izler taşır ve bu nesneleri koruyan, biriktiren ve izleyiciye sunan yapılar müzelerdir. Eser biriktirme ve sergileme amacı taşıyan müzeler, zaman içerisinde koleksiyonların çeşitlenmesi ve toplumsal olaylarında etkisiyle farklı türlerde sınıflanmış olarak varlık göstermektedir. Toplumları oluşturan kültür, zaman içerisinde bir birikimle ve farklı bir görünümle karşılık bulmuştur. Çağın getirdiği olanaklar sayesinde teknolojinin yaşamın her alanına nüfuz etmekte olduğu söylenebilir. Bu olanaklar sunum ve sergileme yöntemlerini çeşitli kılmıştır. Bu çeşitlilik sanal ortamda ulaşılması mümkün olan müzeler olarak karşılık bulmaktadır. Eğitimin toplumsal temellerini oluşturan kültür aktarımı müzelerin eğitim ile birlikte kullanılmasına ve etkili bir öğrenme ortamını sunmalarına olanak tanımaktadır. Bunun beraberinde sanatın da benzer oluşum süreçlerine tanıklık ederek, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne dinamik bir yapıya sahip olarak hem eğitim hem de müze iş birliğini besler nitelikte olduğu düşünülebilir. Görsel sanatlar dersinin amacı, öğrenciyi çok yönlü geliştirerek kültürel miras bilincine ulaşmasını ve özgün düşünebilmelerini desteklemektir. Bununla beraber öğrenmeye ne kadar çok duyu organı dâhil olursa öğrenmenin kalıcılığının o oranda artacağı da bilinmektedir. Bu paralelde müze ve sanat eğitiminin bir işbirliği içerisinde bulunduğunda öğrencilerin farklı ortam ve materyal kullanımının olumlu sonuçlar doğuracağı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; görsel sanatlar dersi kültürel miras kazanımı kapsamında, 7. sınıf öğrencilerinin sanal müzelerden ne yönde yararlandığını öğretmen görüşleriyle ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma 2022-2023 eğitim öğretim dönemi içerisinde Sivas ili merkez, Altınyayla ve Suşehri ilçelerinde bulunan ortaokullarda görev yapan 15 görsel sanatlar öğretmeniyle sınırlandırılmıştır. Öğretmenlerin demografik özellikleri göz önüne alınarak, teknoloji kullanımının öğrencinin başarısına etkisine yönelik öğretmen görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma modeline göre bir durum çalışmasıdır. Örneklem grubun amaçsal örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik yöntemine göre belirlenmiştir. Veri analiz, içerik analizi yöntemine göre yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is a process that aims to bring about changes in individuals in the desired direction. Within this process of transferring knowledge, art education can be considered to have an important place for an educational approach that aims to raise universal human beings. In this context, within the scope of the cultural heritage title in the visual arts course, museums have an environment that allows for multidimensional learning. Many objects that have witnessed history bear traces of the period they belong to, and museums are the structures that preserve, collect and present these objects to the audience. Museums, which aim to collect and exhibit artifacts, exist in different types with the diversification of collections over time and the impact of social events. The culture that constitutes societies has accumulated over time and has been reflected with a different appearance. It can be said that technology permeates every aspect of life thanks to the opportunities brought by the age. These possibilities have diversified the methods of presentation and exhibition. This diversity is reflected in the museums that can be accessed in the virtual environment. The transfer of culture, which forms the social basis of education, allows museums to be used in conjunction with education and to provide an effective learning environment. In addition to this, it can be thought that art has witnessed similar formation processes and has a dynamic structure since the beginning of human history, which feeds both education and museum cooperation. The aim of the visual arts course is to develop students in a multidimensional way and to support their awareness of cultural heritage and their ability to think in an original way. However, it is also known that the more sensory organs are involved in learning, the greater the retention of learning. In this parallel, it is known that when museums and art education are in cooperation, students' use of different environments and materials will have positive results. The aim of this study is to reveal how 7th grade students benefit from virtual museums within the scope of cultural heritage acquisition of visual arts course. This study was limited to 15 visual arts teachers working in secondary schools in the central, Altınyayla and Suşehri districts of Sivas province in the 2022-2023 academic year. Considering the demographic characteristics of the teachers, teachers' views on the effect of technology use on student achievement were examined. The research is a case study according to the qualitative research model. The sample group was determined according to the maximum diversity method, one of the purposive sampling methods. Data analysis was conducted according to the content analysis method.