Yeşil sentez ile bakır oksit nanopartiküllerinin sentezi
Synthesis of copper oxide nanoparticles by green synthesis
  1. Tez No: 785625
  2. Yazar: CANSU SAZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ALTIKATOĞLU YAPAÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKAY VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır oksit nanopartikülleri, yeşil sentez, antibakteriyel özellik, antifungal özellik, Copper oxide nanoparticles, green synthesis, antibacterial feature, antifungal feature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Metalik nanopartiküller elektriksel iletkenlik, sertlik, küçük boyutlarda yüksek yüzey alanı/hacim oranı gibi kendilerine özgü fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı biyoteknoloji, tıp, optik gibi farklı uygulama alanları ve endüstrilerde kullanılmaktadır. Bakır, çinko, gümüş, altın gibi diğer geçiş metallerine kıyasla uygun maliyetli ve kolay ulaşılabilir olması, elektrik, optik, biyomedikal uygulama alanlarında kullanılması gibi avantajlarından dolayı oldukça tercih edilen ve kullanılan bir geçiş metalidir. Bakır oksit nanopartikülleri, yüksek kapasiteyle gösterdikleri antibakteriyel ve antifungal özelliklerinden dolayı tıbbi ve medikal uygulama alanlarında antimikrobiyal ajan olarak kullanılarak son zamanlarda ilgi odağı haline gelmiştir. Bakırın reaktif olması ve elverişli oksidasyon özelliklerine sahip olması nedeni ile bakır oksit nanopartikülleri biyosensör uygulamalarında da kullanılmaktadır. Nanopartiküllerin sentez yöntemleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler olarak üç farklı sınıfa ayrılmaktadır. Biyolojik yöntemler, yeşil sentez prensipleriyle biyo-organizmalar kullanılarak gerçekleştirilen sentezlerdir. Bitkiler ile yapılan yeşil sentez, diğer sentez yöntemlerine göre enerji tasarrufu sağlaması, çevreye zararlı toksik kimyasallar kullanılmadığından çevre dostu olması, uygun maliyetli ve hızlı olması gibi birçok avantaja sahip olması sebebiyle son yıllarda yapılan çalışmalarda oldukça tercih edilmiştir. Bu çalışmada Japon Akçaağaç yaprağı özütü ile Misk çiçeği özütü kullanılarak yeşil sentez metodu ile bakır oksit nanopartikülleri sentezlenmiştir. Sentezlenen nanopartiküller Ultraviyole ve Görünür Bölge Spektroskopisi (UV-VIS), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Dinamik Işık Saçılımı (DLS) analizi ile karakterize edilmiştir. Yeşil sentez yöntemiyle sentezlenen bakır oksit nanopartiküllerinin antibakteriyel ve antifungal aktivite tayinleri yapılarak antimikrobiyal kapasiteleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Metallic nanoparticles are used in different application areas and industries such as biotechnology, medicine, optics due to their unique physical and chemical properties such as electrical conductivity, hardness, high surface area/volume ratio in small sizes. Copper is a highly preferred and used transition metal due to its advantages such as being cost-effective and easily accessible, being used in electrical, optics and biomedical applications compared to other transition metals such as zinc, silver, gold. Copper oxide nanoparticles have recently noticed due to their high capacity antibacterial and antifungal activities, which have led to their use as antimicrobial agents in medical and medicinal applications. Copper oxide nanoparticles are also used in biosensor applications because copper is reactive and has convenient oxidation characteristics. The synthesis methods of nanoparticles are divided into three different classes as physical, chemical and biological methods. Biological methods are synthesis using bio-organisms with the principles of green synthesis. Using plants for green synthesis is highly preferred in recent studies because it has a number of benefits, including using less energy compared to other synthesis methods, being more environmentally friendly because no toxic chemicals are used, being more cost effective, and being fast. In this study, Japanese Maple leaf extract and Field Scabious flower extract were used to create copper oxide nanoparticles utilizing the green synthesis method. Ultraviolet and Visible Spectroscopy (UV-VIS), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), Scanning Electron Microscopy (SEM), and Dynamic Light Scattering (DLS) analysis were used to characterise the produced nanoparticles. Copper oxide nanoparticles synthesized using the green synthesis method were analyzed for antibacterial and antifungal activity, and their antimicrobial capacity were examined.