Üniversite öğrencilerinin siberkondri düzeyleri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of university students' cyberchondria levels and related factors
  1. Tez No: 785709
  2. Yazar: ŞERMİN ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Siberkondri, Öğrenci, Sağlık Kaygısı, Cyberchondria, Studient, Health Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Sağlık kaygısı nedeniyle, internetten aşırı veya tekrarlayan bir biçimde sağlık bilgisi aranması sonucunda anksiyetenin artması siberkondri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin siberkondri düzeyleri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olup, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrencisi olan 397 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından çalışmaya katılan bireylere yüz yüze görüşme tekniği ile anket formu uygulanmıştır. Katılımcılara 50 sorudan oluşan ilgili literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanmış sosyodemografik veri anketi ve 12 sorudan oluşan“Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Kısa Formu (CSS-12)”uygulanmıştır. Bulgular: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinde siberkondri ortalama puanı 29,68±7,63 olarak hesaplandı. Tanı almış psikiyatrik hastalığı olanların, bir sağlık sorunu olduğunda ilk olarak internetten kontrol edenlerin, doktorundan sağlık/hastalığıyla ilgili istediği bilgileri alamayanların, doktorlar sağlıklarıyla ilgili olumsuz bir şey bulamadıklarında doğru teşhis koyamadığından endişe duyanların, farklı birkaç doktora muayene olma ihtiyacı duyanların, hekim önerisi dışında tetkik yaptıranların, hekim önerisi dışında ilaç kullananların, eczane dışındaki yerlerden ilaç/tedavi amaçlı ürün alıp kullananların, internette sağlıkla ilgili konularda ayda bir kereden fazla sıklıkta arama yapanların, internet bilgisi nedeniyle hekim tedavisini yarıda bırakanların, internet bilgileri sayesinde sağlık durumunun daha iyi olduğunu düşünenlerin, internetten edindiği sağlık bilgilerini hekimiyle paylaştığında hekimiyle ilişkisinin daha kötü olduğunu ifade eden katılımcıların siberkondri puanları anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: İnternetten sağlık bilgisi arayışının yaygınlaşması ile ortaya çıkan siberkondri genellikle ilk tıbbi başvuru noktası olan aile hekimliklerinde çokça karşımıza çıkabilir. Siberkondrinin yaşam kalitesini ve sağlık yönetimini etkileyebilecek önemli bir sorun olduğu görülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Increased anxiety as a result of excessive or repetitive searches for health information on the internet due to health anxiety is defined as cyberchondria. In this study, it was aimed to evaluate university students' cyberchondria levels and related factors. Method: Our study is descriptive and cross-sectional and was carried out with 397 students who were students of Izmir Katip Çelebi University. A questionnaire form was applied by the researcher to the individuals participating in the study by face-to-face interview technique. A sociodemographic data questionaire consisting of 50 questions prepared by the researchers in line with the relevant literature and the“Cyberchondria Severity Scale Short Form (CSS-12)”consisting of 12 questions were applied to the participants. Results: The mean cyberchondria score of Izmir Katip Celebi University students was calculated as 29.68±7.63. Those who have a diagnosed psychiatric illness, those who check the internet first when they have a health problem, those who cannot get the information they want from their doctor about their health/disease, those who are worried that doctors cannot make a correct diagnosis when they cannot find anything negative about their health, those who need to be examined by several different doctors, those who need to be examined by a different doctor. Those who have it done, those who use drugs other than the doctor's advice, those who buy and use drugs/therapeutic products from places other than pharmacies, those who search the internet more than once a month for health-related issues, those who leave the doctor's treatment due to internet information, those who think that their health status is better thanks to internet information, The cyberchondria scores of the participants who stated that their relationship with their physician was worse when they shared the health information they acquired with their physician were found to be significantly higher. Conclusion: Cyberchondria, which emerged with the widespread use of the Internet and the search for health information from the Internet, can often be encountered in family medicine, which is the first medical application point. It should be seen that cyberchondria is an important problem that can affect quality of life and health management.