Totalitarizmin farklı bağlamlarda incelenmesi: Hitler döneminde Almanya ve Stalin döneminde Sovyetler Birliği
An analysis of totalitarianism in different contexts: Germany in the Hitler period and the Soviet Union in the Stalin period
- Tez No: 785741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Totalitarizm, Hitler, Stalin, Komünizm, Faşizm, Kitlesel Mobilizasyon, Totalitarianism, Hitler, Stalin, Communism, Fascism, Mass Mobilization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında totalitarizm kavramının unsurları üzerinden Adolf Hitler dönemindeki Almanya'nın ve Joseph Stalin dönemindeki Sovyetler Birliği totalitarizm bağlamında ideoloji, lider, parti ve kitlesel mobilizasyon konu başlıkları altında incelenmiştir. Totalitarizm kavramını sadece tek bir ülkeyle veya ideolojik doktrinle eşleştirilerek anlamak mümkün değildir ancak totalitarizmin şartları ve unsurlarını öğrenerek hangi yönetim sistemlerinin totaliter olduğuna karar verebiliriz. Konunun net bir şekilde anlaşılabilmesi için öncelikle totalitarizm kavramının özellikleri ve getirilerinden bahsedilmiş ardından ise totaliter bir rejimin mutlak unsurları olan ideoloji, parti, lider ve kitlesel mobilizasyonun totaliter yönetim biçimlerindeki yansımalarının özellikleri verilmiştir. İki farklı ideolojik doktrinle yönetilen Sovyetler Birliği ve Almanya ise totalitarizm kavramının ve unsurlarının pratikteki uygulanmasının daha net şekilde anlaşılabilmesi için seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, over the elements of totalitarianism, totalitarianism in Germany in the period of Adolf Hitler and in the Soviet Union in the period of Joseph Stalin, was discussed in the concept of ideology, over the leadership, political party and mass mobilization axes. It is not possible to understand the concept of totalitarianism by matching it with only one country or ideological doctrine, yet, it can be decided which system of government is totalitarian by learning the terms and elements of this system. In order to explain the topic clearly, first of all, the characteristics and benefits of totalitarianism were mentioned, later on the reflections of ideology, political party, leadership and mass mobilization, which are the absolute elements of a totalitarian regime were given in totalitarian management. Therefore, in order to have a clearer understanding of the concept of totalitarianism and its use in practice the countries like the Soviet Union and Germany, which were governed by two different ideological doctrines, were chosen.