Işık rengi ve yem içeriğinin kanaryalarda (Serinus canaria) üreme ve yavru gelişimi üzerine etkisi
The effect of light colors and feed ingredients on reproduction and nestling rowth in canaries (Serinus canaria)
- Tez No: 785764
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kanarya, LED ışık, yem protein, üreme, büyüme, Canary, LED light, feed protein, reproduction, growth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı monokromatik LED ışık renklerinin ve protein içeriği farklı iki rasyonun kanaryaların büyüme performansı, üreme ve davranış özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Denemede, 32 dişi, 32 erkek olmak üzere toplam 64 adet Nord Hollandes ırkı kanarya kullanılmıştır. Deneme, birbirinden bağımsız iki ayrı ünitede yürütülmüş ve her üniteye 16 çift kanarya yerleştirilmiştir. Deneme, grupları: 1) Beyaz LED ışık ve % 20 proteinli yem 2) Beyaz LED ışık ve % 25 proteinli yem, 3) Kırmızı-Yeşil LED ışık ve % 20 proteinli yem ve 4) Kırmızı-Yeşil LED ışık ve % 25 proteinli yem şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma, 2x2 (ışık rengi x yemdeki protein içeriği) faktöriyel deneme desenine göre 8 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Denemede, kanaryaların canlı ağırlıkları, üreme, kuluçka ve davranış özellikleri belirlenmiştir. Bulgular: Damızlık kanaryaların üreme dönemindeki canlı ağırlık değişimi üzerine yem protein içeriği ve cinsiyetin etkisi önemli bulunmuştur. Üreme mevsiminde, monokromatik kırmızı LED ışık, yumurta üretimini artırmıştır. Kanarya yavruları büyüme döneminin 10, 15 ve 20. günlerinde monokromatik yeşil LED ışık altında daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuştur. Ayrıca, % 25 proteinli yem, kuluçka randımanını artırmış ve embriyo ölüm oranını azaltmıştır. Işık rengi ve protein içeriği çıkış gücünü ve yuvadan kafese ayrılan yavru sayılarını etkilemiştir. Kırmızı-yeşil ışık ve %25 protein içeren yem kanaryaların daha fazla yavru üretmesini sağlamıştır. Kırmızı- yeşil ışık kanarya yavrularının ölüm oranı azaltmıştır. Işık rengi, kanaryaların babalık davranışlarını, yemdeki protein içeriği ise agresif davranışlarını etkilemiştir. Kırmızı-yeşil ışıkta kanaryaların beyaz ışığa göre daha sakin kaldıkları ortaya çıkmıştır. Sonuç: Kanaryaların yumurtlama döneminde kırmızı ışık ve yavruların büyüme döneminde yeşil LED ışık kullanılması üreme ve büyüme özellikleri üzerinde olumlu etkiler meydana getirmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of different monochromatic LED light colors and two diets with different protein content on the growth performance, reproduction and behavioral characteristics of canaries. Materials and Methods: A total of 64 Nord Hollandes breeder canaries, 32 females and 32 males, were used in the experiment. The experiment was conducted in two independent units and 16 pairs of canaries were placed in each unit. Experiment groups: 1) White LED light and feed with 20% protein 2) White LED light and feed with 25% protein 3) Red-Green LED light and feed with 20% protein, and 4) Red-Green LED light and feed with 25% protein were formed in the form. The study was carried out according to the 2x2 (light color x protein content in feed) factorial design with 8 replications. In the experiment, the body weights, reproduction, hatchability and behavior characteristics of canaries were determined. Results: The effects of protein content in feed and sex on the body weight change in breeding canaries were found to be significant. In breeding season, monochromatic red LED light increased egg production. On the 10th, 15th and 20th days of the growth period, the young canary birds had higher body weight under monochromatic green light. In addition, feed with protein 25% was increased hatchability and was decreased embryo mortality. Light color and protein content affected hatchability and the number offspring leaving from nest to cage. Red-green light and feed containing 25% protein enabled canaries to produce more offspring. Also, red-green light was reduced the mortality of young canaries. Light color affected paternal behavior and the protein content in the feed affected also aggressive behavior canaries. It was revealed that canaries remained calmer in red-green light than in white light. Conclusion: The use of red LED light in the laying period and green LED light in the growth period of offspring had positive effects on their reproduction and growth characteristics of canaries.