Bıldırcın rasyonlarında soya küspesi yerine pamuk tohumu küspesinin kullanılabilme olanakları
Possibilities of using cottonseed meal in place of soybean meal in quail rations
- Tez No: 78586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, gelişme performansı, yumurta verimi, Quail, soybean meal, cottonseed meal, growing performance, laying performance
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
III BILDIRCIN RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE PAMUK TOHUMU KÜSPESİNİN KULLANILABİLME OLANAKLARI ÖZET Bu çalışma, Japon bıldırcınlarının gelişme ve yumurtlama dönemi rasyonlarında soya küspesi (SK) yerine değişik düzeylerde katılan ekstraksiyon pamuk tohumu küspesinin (PTK) verim özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede gelişme dönemi için 450 adet karışık cinsiyette Japon bıldırcını kullanılmıştır. Hayvanlar 1 haftalık yaştan (7. gün) 6 haftalık yaşa (42. gün) kadar büyütülmüşlerdir. Bu haftalar arasında %24 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalar kullanılmıştır. Yumurtlama dönemi denemesinde ise altıncı haftada yumurtaya giren hayvanlardan 180 dişi ve 45 erkek bıldırcın kullanılmış ve 20 haftalık yaşa kadar (yumurta döneminde) %20 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalarla yenilenmişlerdir. Her iki dönemde de mısır-SK esasına dayalı bazal rasyona SK'nin (kontrol) sağladığı proteininin yerine sırasıyla %0, 30, 58, 86 ve 100 oranlarında PTK ikame edilerek oluşturulan 5 farklı rasyon kullanılmıştır. Gelişme dönemi sonunda, deneme grupları arasında canlı ağırlık (CA) bakımından önemli (P ağırlık artışı (CAA) bakımından ise çok önemli (P gözlenmiştir. Diğer taraftan PTK içeren gruplar arasında farklılık oluşmamıştır. Gelişme dönemine ait eklemeli yem tüketimi (YT), karkas özellikleri ve yaşama gücü (YG) bakımından herhangi bir istatistik! farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Altıncı hafta sonunda kontrol grubu 3., 4. ve 5. gruplara göre daha iyi yemden yararlanma oranı (YYO) sağlamıştır (P dönemine ait yumurta verim özellikleri, YT ve YG bakımından ise PTK'nin karmalara ikame oranına bağlı değişimler gözlenmemiştir (P>0.05). Yumurta dış kalite özelliklerinden en yüksek kuru kabuk oranı ve kabuk kalınlığı sırasıyla 5. gruptan (P 1. gruptan elde edilmiştir. Sonuç olarak gelişme döneminde SK yerine PTK ikamesi YYO'nın azalmasına neden olur iken, yumurtlama döneminde yumurta verim ve kalitesinde farklılaşmaya neden olmamıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study was made to determine the effects of cottonseed meal (CSM) incorporated in to growing and laying rations in place of soybean meal (SBM) at different ratios on yield traits. In the study, 450 Japanese quails (male and female) were used for growing period. Birds were reared (housed) from 1-week age (7 day) to 6 week age (42 day). During this period, the rations with 24% CP and 3000 Kcal/kg ME were used. Of the birds began to lay at 6th week, 180 female and 45 male quails were used in laying period experiment. Birds were fed with rations containing 20% CP and 3000 Kcal/kg ME up to 20-week age (Laying period). During both of the periods 5 (different) rations of which 0, 30, 58, 86 and 100% of the protein content supplied by SBM were supplied by CSM were used. At the end of the growing experiment (6th week), there were significant differences among the experimental groups in terms of live weight (LW; P live weight gain (LWG; P were no significant differences among the CSM groups. During the growing period it couldn't be determined any significant differences in terms of cumulative feed consumptions (CFC), carcass traits and viability (V; P>0.05). Control group have a higher feed conversion ratios (FCR) than 3th, 4th and 5th groups at the end of six weeks period. There were no differences in terms of egg yield traits, cumulative feed consumptions and viabilities during the laying period (P>0.05). The highest dry shell rate and shell thickness were obtained from 5th group (P 1st group, respectively. As a result, adding CSM instead of SBM in growing period were decreased FCR, but there were no any differences in terms of egg production and egg quality in laying period.