Bağda kurşuni küf hastalığı (Botrytis cinerea Pers.)'na karşı antagonist bakterilerle biyolojik mücadele
Biological control of grey mould disease (Botrytis cinerea Pers.) on grape by antagonist bacteria
  1. Tez No: 785873
  2. Yazar: MEHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ÖZYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antagonist Bakteri, Bağ, Biyolojik Mücadele, Botrytis cinerea, Antagonist Bacteria, Biological control, Botrytis cinerea, Viticulture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma; Manisa ili Sarıgöl ilçesi bağ alanlarından antagonist bakterilerin izolasyonunu ve bunların Botrytis cinerea'a karşı biyolojik mücadelede kullanılabilme olanaklarının araştırılmasını amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışma için patojen ve antagonist bakteri adayları araziden uygun metotlarda izole edilmiştir. Antagonistik bakterilerin tanılanması, etki mekanizmaları ve tür teşhisleri yapılmıştır. Antagonist bakterilerin ikili kültür testi ile engelleme oranları belirlenmiştir. Antagonist bakterilerin Azoxystrobin ve %37,5 Cyprodinil + %25 Fludioxonil aktif maddelerine karşı duyarlılıkları test edilmiştir. Meyve üzerinde biyolojik etkinlik testleri uygulanmış, sonucuna göre seçilen bazı antagonist izolatlarla iklim odasında biyolojik etkinlik testleri yürütülmüştür. Bulgular: Çalışmada toplam 160 antagonist bakteri adayı elde edilmiş ve 17 bakterinin antagonist olduğu belirlenmiştir. Antagonist bakteriler ikili kültür testinde, Botrytis cinerea'a karşı %6,8 - %80,1 oranında etkinlik göstermiştir. Antagonist bakteri A7Len4 meyvede biyolojik etkinlik testinde %78,99 oranında en yüksek engellemeyi sağlamıştır. Antagonist bakteriler A7Len4, A1Len4 ve A8Len1 iklim odasında biyolojik etkinlik testinde, Botrytis cinerea'a karşı %71,43 - %80,95 arasında asma çeliklerini korumuştur. Sonuç: Bu çalışma ile hastalığa etkili antagonistik bakteriler izole edilmiştir. Elde edilen antagonistik bakterilerin Botrytis cinerea patojenine karşı etkinliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the isolation of antagonist bacteria from the vineyard areas of Manisa province Sarıgöl district and the possibilities of using them in biological control against Botrytis cinerea. Material and Methods: Pathogen and candidates antagonist bacteria for the study were isolated from the field using appropriate methods. Identification, mechanism of action and species identification of antagonistic bacteria were made. Inhibition rates of antagonist bacteria were determined by dual culture test. The sensitivity of the antagonist bacteria to Azoxystrobin and 37.5% Cyprodinil + 25% Fludioxonil active substances were tested. Biological activity tests were applied on the fruit and plant in the growth chamber with some antagonist isolates selected according to the test results. Results: In the study, a total of 160 antagonist bacteria candidates were obtained and 17 bacteria were determined to be antagonists. Antagonist bacteria showed 6.8% - 80.1% efficacy against Botrytis cinerea in the dual culture test. Antagonist bacterium A7Len4 provided the highest inhibition rate of 78.99% in the biological activity test in fruit. The antagonist bacteria A7Len4, A1Len4 and A8Len1 protected the vine cuttings between 71.43% and 80.95% against Botrytis cinerea in the biological activity test in the climate chamber. Conclusion: Antagonistic bacteria effective on the disease were isolated. The activity of the obtained antagonistic bacteria against Botrytis cinerea pathogen has been demonstrated.