Karaboğaz gölü (Bafra-Samsun) fitoplanktonu ve mevsimsel değişim üzerinde bir araştırma
A study on the phytoplankton of the Karaboğaz Lake ( Bafra -Samsun ) and its seasonal variations
- Tez No: 78595
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alg, Fitoplankton, Mevsimsel Değişim, Göl
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV KARABOGAZ GOLÜ (BAFRA-SAMSUN) FİTOPLANKTONU VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırmada Karaboğaz Gölü fitoplanktonu ve mevsimsel değişimi 1996 Ocak- 1997 Aralık tarihleri arasında incelenmiştir. Fitoplanktonda Bacillariophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Cyanophyta, Dinophyta ve Euglenophyta divizyolarına ait 71 takson belirlenmiştir. Bunlardan 19'u Bacillariophyta, 19'u Cyanophyta, 17'si Chlorophyta, 12 si Euglenophyta, 3' ü Dinophyta ve l'i Cryptophyta divizyonlarına aittir. Genel olarak tür çeşitliliği ve birey sayısı bakımından zengin olmayan fitoplanktonda, Cyanophyta ve Chlorophyta üyeleri hakimdir. Gölün yüzey ve 1 m derinliğinde fitoplanktonda tür sayılarının mevsimsel değişimleri benzer olmasına rağmen birey sayılarında bazı farklılıklar görülmüştür. Microcystis aeruginosa dışında“devamlı mevcut”organizmaya rastlanmamıştır. Bacillariophyta' dan Navicula protracta, Diatoma vulgare var producta, Chlorophytadan Chlorella vulgaris, Chlamydomonas globosa, Carteria globosa, Cyanophyta' dan Microcystis aeruginosa, Oscillatoria planktonica, O. limnetica, Anabaena variabilis belirli dönemlerde fitoplanktonun dominant türleri olmuştur. Euglenophyta üyelerinin sayısı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmış fakat bu üyelerden hiç biri dominant olmamıştır. Karaboğaz Gölünün morfometrik yapısı, suyun fiziksel, kimyasal özellikleri ve içerdiği fitoplankton tipi ile mezotrof göl özelliğinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The phytoplankton of the Karaboğaz Lake and its seasonal variations were investigated between January 1996 and December 1997. In the phytoplankton, 71 taxa included into Bacillariophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Cyanophyta, Dinophyta and Euglenophyta were determined. Among these, 19 of them belong to Bacillariophyta, 19 to Cyanophyta, 17 to Chlorophyta, 12 to Euglenophyta, 3 to Dinophyta and 1 to Cryptophyta. In general, the members of Cyanophyta and Chlorophyta were dominant in the phytoplankton which is poor with respect to the numbers of species and individuals. Although seasonal variations in the species number were similar, there are some differences in individual numbers at the surface and lm depht of the lake. No“constantly present”organism were observed except Mycrocystis aeruginosa. Navicula protracta and Diatoma vulgare var.producta from Bacillariophyta, Chlorella vulgaris, Chlarnydomonas globasa and Carteria globasa from Chlorophyta, Microcystis aeruginosa, Oscillatoria planctonica, O.limnetica and Anabaena variabilis from Cyanophyta were dominant species of the phytoplankton in certain periods. Numbers of the Euglenopyhta members increased in spring and autumn but none of them dominated the phytoplankton. Consequently, it can be concluded that the Karaboğaz Lake exhibits mesotroph lake characteristics in terms of morphometric structure, physical and chemical properties of water and phytoplankton contend. Key Words : Algea, Phytoplankton, Seasonal variations, Lake water