Hekimlerin tamamlayıcı ve alternatif tıp hakkında bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of physicians on traditional and complementary medicine practices
  1. Tez No: 785973
  2. Yazar: AYŞEGÜL YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Bütünleştirici Tıp, Hekim, Bilgi ve Tutum, Complementary and Alternative Medicine, Integrative Medicine, Physician, Information and the Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kayropraktik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (TAT) uygulamalarına karşı son on yılda Dünya'da ve ülkemizde de bir talep artışı dikkat çekmektedir. Bu uygulamalara hakkında hekimler arasında karşıt düşünceler olmak ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nı 2014 yılında GETAT yönetmeliği yayınlanmış ve uygulamaları yasal düzenlemeler altına alınmaya çalışmıştır. Toplum içerisinde farklı görüşlerde insanlar olmasına rağmen bir kesimin bu uygulamalara ulaşmaya çalıştığı bilinmektedir. Çalışmamızda bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapmakta olan hekimlerimizin TAT hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda literatür taraması yapıldıktan sonra TAT hakkında ki düşünceleri tespit etmek amaçlı tanımlayıcı ve kesitsel bir anket oluşturulmuştur. Bu ankette hekimlerimizin TAT hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını yorumlayabilmek için sorular sorulmuş ve tutum anketi eklenmiştir. Anketimize bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapmakta olan pratisyen, asistan ve uzman 163 hekim katılmıştır. Hekimlerimizin TAT yöntemleri hakkında genel bilgi düzeylerinin yüksek olduğunu tespit edilirken eğitim alma durumlarının düşük olduğu saptanmıştır. Eğitim alma ve uygulama yapmış olma durumlarının düşük olmasına rağmen eğitim alma isteklerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Bilimsel çalışmaları kaynak olarak alan hekimlerin TAT' a yönelik tutumu diğer kaynakları kullanan hekimlerden daha olumlu bakış açısına sahip olduğu saptanmıştır. Pratisyen hekimlerin ve 0-5 yıl deneyim süresi olan hekimlerin diğer hekimlere göre TAT uygulamalarına karşı daha pozitif yaklaştığı görülmüştür. Genel olarak bakıldığında TAT ile ilgili görüşler olumlu olmakla birlikte hekimlerin uygulamaların daha çok bilimsel çalışma ile desteklenmesi gerektiği ve eğitim almış hekimler tarafından uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Böylelikle halkın sağlığını koruyarak uygun şartlarda ve ortamlarda yapılmasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
There has been an increase in demand for Complementary and Alternative Medicine (TAT) applications in the world and in our country in the last decade. Along with the opposing opinions among physicians about these practices, the Ministry of Health published the GETAT regulation in 2014 and tried to Deconstruct the practices under legal regulations. Although there are people with different opinions in society, it is known that some people are trying to achieve these practices. In our study, we aimed to examine the knowledge, attitudes and behaviors of our physicians working in a training and research hospital about TASTE. In our study, after conducting a literature review, a descriptive and cross-sectional questionnaire was created to identify thoughts about TASTE. In this questionnaire, questions were asked in order to be able to interpret the information, attitudes and behaviors of our physicians about TASTE and attitude questionnaire was added. Our survey was also attended by 163 general practitioners, assistants and specialists working in a training and research hospital. While it has been determined that the general knowledge level of our physicians about taste taking methods is high, it has been determined that their educational status is low. Although their education and application status are low, it has been found that their desire to receive education is high. It has been found that physicians who take scientific studies as a source have a more positive attitude towards taste buds than physicians who use other sources. it has been observed that general practitioners and physicians with 0-5 years of experience have a more positive attitude towards TASTE applications than other physicians. Generally speaking, opinions about TASTE are positive, but physicians have stated that the practices should be supported by more scientific studies and should be applied by trained physicians. Thus, it protects the health of the public and supports it to be done in appropriate conditions and environments