Acil servise başvuran 65 yaş üstü hastalarda üst gastrointestinal sistem kanaması: Klinik sonlanımı öngören parametrelerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of predictive parameters for clinical outcomes in patients aged 65 and older presenting to the emergency department with upper gastrointestinal bleeding
- Tez No: 975256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Üst Gastrointestinal Sistem Kanaması, Rockall, AIMS65, Glasgow-Blatchford Skoru, Emergency department, Upper gastrointestinal bleeding, Rockall, AIMS65, Glasgow-Blatchford score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları, Treitz ligamanının proksimalinde gelişen, acil müdahale gerektiren ve %2–15 mortalite oranına sahip ciddi GİS acillerindendir. En sık nedenleri peptik ülser ve özofagus varis kanamaları olup, yaşlılık, hemodinamik instabilite ve eşlik eden hastalıklar ölüm riskini artırmaktadır. Tanı ve tedavide endoskopi temel yöntemdir; Glasgow-Blatchford, Rockall, AIMS65 ve Forrest gibi risk skorları prognozun öngörülmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, acil servise üst GİS kanaması nedeniyle başvuran 65 yaş üzeri hastalarda, klinik özellikler ile risk skorlarının mortalite ve prognoz üzerindeki etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, 01.03.2021–15.01.2025 tarihleri arasında üst GİS kanaması nedeniyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurup yatırılan 65 yaş üzeri hastalar dahil edildi. Retrospektif olarak yürütülen araştırmada toplam 262 hastanın demografik, klinik, laboratuvar ve endoskopik verileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden incelendi. Glasgow-Blatchford (GBS), Rockall, AIMS65 ve Forrest skorlarının mortalite ve prognozu öngörmedeki tanısal performansları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %56,5'i erkek, %43,5'i kadındı ve yaş ortalaması 77±7,5 yıl idi. Hastaların %24,4'ü eksitus ile sonuçlanmıştır. En sık başvuru şikayetleri hematemez (%65,6) ve melena (%62,6) idi. Ortalama endoskopi süresi 23,3±16,3 saat idi. Endoskopik incelemelerde en sık Forrest tip 3 (%60,3) saptandı. Hastaların %14,9'unda eritrosit süspansiyonu ihtiyacı olduğu tespit edildi. Mortalite grubunda senkop, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı ve malignite anlamlı derecede daha sık görülmüş; sistolik/diyastolik kan basınçları daha düşük, nabız, üre, kreatinin, AST, ALT, laktat, beyaz küre, Nötrofil lenfosit oranı (NLO), GBS, Rockall ve AIMS65 skorları daha yüksek bulunmuştur. Buna karşın hemoglobin, hematokrit, albümin ve HALP skorları anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Lojistik regresyon analizinde mortaliteyi artıran bağımsız risk faktörleri arasında kronik böbrek hastalığı (OR=3,148), malignite (OR=3,368), yüksek laktat (OR=1,452), yüksek GBS (OR=1,703), Rockall (OR=1,597), AIMS65 (OR=2,917) ve Forrest 1b lezyonları (OR=5,238) yer alırken; yüksek albümin ve HALP skorunun mortaliteye karşı koruyucu etki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda üst GİS kanamalı yaşlı hastalarda mortalite ile ilişkili klinik ve laboratuvar parametreler değerlendirildi; yüksek laktat, GBS, Rockall, AIMS65 skorları ve Forrest 1b lezyonlarının bağımsız mortalite belirteçleri olduğu, albümin ve HALP skorlarının ise koruyucu etki gösterdiği saptandı. Bulgularımız, üst GİS kanamalı hastalarda erken risk sınıflandırmasında fizyolojik ve biyokimyasal parametreleri bütünleştiren daha kapsamlı modellerin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Upper gastrointestinal (GI) bleeding, which occurs proximal to the ligament of Treitz, is a serious GI emergency requiring urgent intervention and carries a mortality rate of 2–15%. The most common causes are peptic ulcers and esophageal variceal bleeding, while factors such as advanced age, hemodynamic instability, and comorbidities increase the risk of death. Endoscopy remains the cornerstone of diagnosis and treatment, and risk scoring systems such as Glasgow- Blatchford, Rockall, AIMS65, and Forrest are used to predict prognosis. This study aimed to retrospectively evaluate the effects of clinical characteristics and risk scores on mortality and prognosis in patients aged over 65 years who presented with upper GI bleeding to the Emergency Department. Methods: The study included patients over the age of 65 who were admitted to the Emergency Department of Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital with upper GI bleeding and subsequently hospitalized between March 1, 2021, and January 15, 2025. In this retrospective study, demographic, clinical, laboratory, and endoscopic data of a total of 262 patients were reviewed through the Hospital Information Management System. The diagnostic performance of the Glasgow-Blatchford (GBS), Rockall, AIMS65, and Forrest scores in predicting mortality and prognosis was evaluated. Results: Of the patients included in the study, 56.5% were male and 43.5% were female, with a mean age of 77 ± 7.5 years. The overall mortality rate was 24.4%. The most common presenting symptoms were hematemesis (65.6%) and melena (62.6%). The mean time to endoscopy was 23.3 ± 16.3 hours. Endoscopic evaluation most frequently revealed Forrest type III lesions (60.3%). It was determined that 14.9% of the patients required red blood cell transfusion. In the mortality group, syncope, congestive heart failure, chronic kidney disease, and malignancy were significantly more common. These patients also had lower systolic and diastolic blood pressures, but higher pulse rate, urea, creatinine, AST, ALT, lactate, white blood cell, Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), GBS, Rockall, and AIMS65 scores. Conversely, hemoglobin, hematocrit, albumin, and HALP scores were significantly lower. Logistic regression analysis identified chronic kidney disease (OR = 3.148), malignancy (OR = 3.368), elevated lactate (OR = 1.452), high GBS (OR = 1.703), Rockall (OR = 1.597), AIMS65 (OR = 2.917), and Forrest type 1b lesions (OR = 5.238) as independent risk factors associated with increased mortality. In contrast, higher albumin and HALP scores were found to have a protective effect against mortality. Conclusion: In our study, clinical and laboratory parameters associated with mortality were evaluated in elderly patients with upper gastrointestinal bleeding. Elevated lactate levels, GBS, Rockall, and AIMS65 scores, as well as Forrest 1b lesions, were identified as independent predictors of mortality, whereas higher albumin and HALP scores demonstrated a protective effect. Our findings suggest that more comprehensive models integrating physiological and biochemical parameters should be developed for early risk stratification in patients with upper GI bleeding.