Pfannenstiel insizyonla yapılan benign nedenli abdominal histerektomilerde preoperatif cilt antisepsisinde povidon iyoda klorheksidin glukonat eklenmesinin cerrahi alan enfeksiyonu gelişimine etkisi
The effect of adding chlorhexidine gluconate to povidone-iodine on the development of surgical site infection of preoperative skin antisepsis in benign abdominal hysterectomies performed with pfannenstiel incision
- Tez No: 786156
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, Abdominal histerektomi, Cilt antisepsisi, Surgical site infection, Abdominal hysterectomy, Preoperative skin antisepsis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Tek Merkezde Pfannenstiel İnsizyonla Yapılan Benign Nedenli Total Abdominal Histerektomi Sonrası İnsizyonel Cerrahi Alan Enfeksiyonlarında Preoperatif Cilt Antisepsisinde Klorheksidin Glukonat ve Povidon İyot Birlikte Kullanımının Yalnızca Povidon İyot Kullanımıyla Karşılaştırılması Amaç: Günümüzde sık uygulanan jinekolojik prosedürlerden biri olan abdominal histerektomi operasyonu sonrası tespit edilen cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olarak bilinmektedir. Yapılan çalışmamızın amacı, preoperatif dönemde cilt antisepsisinde uygulanan farklı iki yöntem olarak uygulanan klorheksidin glukonat ile povidon iyot kombine kullanımı ile yalnızca povidon iyot kullanımının Pfannenstiel kesi ile benign nedenli abdominal histerektomi yapılan hastalarda gelişen CAE oranlarına etkisinin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.07.2016 - 31.08.2017 ve 01.10.2017 - 31.11.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde histerektomi yapılan 1647 hastanın bilgileri kontrol edilerek yapılmıştır. Sonuç olarak çalışmaya; dışlama kriterleri değerlendirildikten sonra, benign nedenli Pfannenstiel kesi ile histerektomi uygulanan 579 olgu dâhil olmuş ve 26 olguda CAE saptanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Preoperatif cilt hazırlığı için farklı cilt antisepsisi kullanılan grupların özellikleri özelliklerinin benzer olduğu görülmüştür. CAE gelişimi kıyaslandığında ise preoperatif cilt antisepsisinde klorheksidin ve povidon iyot kombine kullanılan 272 hastadan 11'inde (% 4) CAE geliştiği, cilt antisepsisinde yalnız povidon iyot kullanılan 307 hastadan 15'inde (% 4,9)CAE geliştiği, Bunun yanı sıra, CAE gelişiminde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı tespit edilmemiştir (p=0.62). Sonuç: Yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde histerektomi öncesi cilt antiseptiği kullanım gerekliliğinin tartışmasız kabul edildiği görülmektedir. Ancak klorheksidin glukonatın antisepside üstünlüğünü konusunda farklı görüşteki çalışmalar mevcuttur. Bunun yanında ansiteptik olarak klorhegsidin glukonat kullanımının yüksek kanıt düzeyiyle önerisi mevcut değildir. Bu çalışmada ise preoperatif iki farklı cilt antisepsi yönteminin benign nedenli yapılan histerektomiler sonrası gelişen CAE üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Chlorhexidine Gluconate and Combined Use of Povidone-Iodine in Preoperative Skin Antisepsis with Single Use of Povidone-Iodine in Incisional Surgical Site Infections Caused by Total Abdominal Hysterectomy with Pfannenstiel Incision on a Single Center Objective: Surgical site infection (SSI), which is identified after abdominal hysterectomy, known as one of the most frequently performed gynecological procedures nowadays, is an important cause of mortality and morbidity. The goal of this study was the investigation of the effects of chlorhexidine gluconate and povidone-iodine use by combination, of which are two different methods applied in the preoperative period in skin antisepsis, by the comparison of the single use of povidone-iodine on the rates of SSI in patients, applied benign abdominal hysterectomy by Pfannenstiel incision. Material and Method: The study was realized by checking the information of 1647 patients, applied hysterectomy at the Saglik Bilimleri Universitesi Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between July7th, 2016 - August 31st, 2016 and October 1st, 2017 - November 31st, 2018. As a result of the evaluation of the exclusion criteria, 579 cases applied hysterectomy with benign Pfannenstiel incision were included and SSI was detected in 26 cases. Statisticak analysis vas carried out by SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) software. Results: The characteristics of the groups, in which different skin antisepsis were used for preoperative skin preparation, were identified as similar. As the development of SAE was compared, it was observed that SAE was noticed for 11 of 272 patients (4%) used chlorhexidine and povidone-iodine combined in preoperative skin antisepsis and 15 of 307 patients (4.9%) used single ovidone-iodine for skin antisepsis. In addition, no significant difference was found between the two groups in the development of SSI (p=0.62), statistically. Conclusion: As a result of the research and studies, it is observed that the need of using skin antiseptics before hysterectomy is undisputed. However, there are also studies with different approaches on the superiority of chlorhexidine gluconate in antisepsis. Besides, there has been no recommendation for the use of antiseptics with a high level of evidence. In this study, it was concluded that two different preoperative skin antisepsis methods did not make a significant difference in SSI developing after benign hysterectomies, statistically.