Skolyoz hastalarında preop solunum fonksiyon testi ile postop uzun dönem solunum fonksiyon testlerinin karşılaştırılması
Comparison of preoperative pulmonary function test and postoperative LONg-TERM pulmonary function tests in scoliosis patientG
- Tez No: 786170
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KARSAN, DOÇ. DR. SİNAN YILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, pulmoner fonksiyon, akciğer kapasitesi, bodypletismografi, Scoliosis, pulmonary function, lung capacity, bodyplethysmography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Adölesan İS deformitesi olan hastalarda posterior füzyon cerrahisinin solunum fonksiyon testlerine etkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntemler: 2015-2020 yılları arasında kliniğimizde adölesan ve adult skolyoz nedeniyle posterior füzyon cerrahisi uygulanan 67 hasta incelenerek takibe alındı. Takipler sırasında 27 hasta yetersiz veri nedeniyle çalışma dışı bırakılarak 40 hasta ile araştırma yapıldı. Hastaların ameliyattan önce ki haftada bodypletismografi yöntemi tespit edilen solunum fonksiyonları ve akciğer kapasiteleri kayıt altına alındı. Hastaların ameliyattan ortalama 2 yıl sonra yine bodypletismografi yöntemi ile solunum parametreleri kayıt alına alınarak karşılaştırma yapıldı. Çalışmamızda zorlu vital kapasite(FVC), zorlu ekspiryumun 1. saniyesinde atılan hava miktarı (FEV1),total akciğer kapasitesi(TLC), rezidüel volüm (RV), tepe akım hızı (PEF), zorlu ekspiratuar akım (FEF25-75) ve RV/TLC değerleri hesaplandı. Sonuç: Skolyoz hastalarında posterior füzyon cerrahisi sonrası hastaların fizyolojik değişimleri de dikkate alındığında FEV1 ve FVC parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik olmadı. TLC ve RV parameterlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış olsa da RV/TLC parametresinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik olmadı. Akciğerlerin deformiteye bağlı ekspanse olmasını engelleyen göğüs duvarı bariyeri ve düzensiz eğime bağlı ölü boşluklarda artma durumlarını düşünerek ve de hastaların fizyolojik değişimlerini de hesaba katarak en değerli parametrenin %RV/TLC pre/pred olduğunu tespit ettik. Adölesan ve adult skolyozlarda posterior füzyon cerrahisinin pulmoner fonksiyon ve akciğer kapasitesi üzerinde iyi veya kötü yönde bir değişiklik yapmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Preoperative Pulmonary Function Test and Postoperative Long-Term Pulmonary Function Tests in Scoliosis Patients Aim: Investigation of the effect of posterior fusion surgery on pulmonary function tests in patients with adolescent IS deformity. Material and Methods: Between 2015 and 2020, 67 patients who underwent posterior fusion surgery for adolescent and adult scoliosis in our clinic were examined and followed up. During the follow-ups, 27 patients were excluded due to insufficient data, and a study was conducted with 40 patients. The respiratory functions and lung capacities of the patients, which were determined by bodyplethysmography in the week before the operation, were recorded. The respiratory parameters of the patients were recorded and compared with the bodyplethysmography method, on average 2 years after the operation. In our study, forced vital capacity (FVC), amount of air exhaled in the first second of forced expiration (FEV1), total lung capacity (TLC), residual volume (RV), peak flow rate (PEF), forced expiratory flow (FEF25-75) and RV /TLC values calculated. Conclusions: Considering the physiological changes of the patients after posterior fusion surgery in scoliosis patients, there was no statistically significant change in FEV1 and FVC parameters. Although there was a statistically significant increase in TLC and RV parameters, there was no statistically significant change in the RV/TLC parameter. Considering the increase in dead spaces due to the chest wall barrier and irregular inclination, which prevents the lungs from expanding due to deformity, and taking into account the physiological changes of the patients, we determined that the most valuable parameter is %RV/TLC pre/pred. It was determined that posterior fusion surgery did not make any good or bad changes on pulmonary function and lung capacity in adolescent and adult scoliosis.