Farklı düzeydeki eğitim kurumlarında atık yönetimi ve geri dönüşüm faaliyetlerinin incelenmesi
Investigation of waste management and recycling activities in educational institutes at different levels
- Tez No: 786224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık Üretimi, Atık Kompozisyonu, Ayrıştırma Oranı, Eğitim Kurumları, Eğitim Türü, Geri Dönüşüm Faaliyetleri, Educational Institutions, Recycling Activities, Separation Rate, Type Of Education, Waste Composition, Waste Production
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, İstanbul ilinde dört farklı seviyeden (lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulu) seçilen okulların atık üretim miktarları ve kompozisyonları yerinde ölçülerek incelenmiş ve bu eğitim kurumlarındaki öğrencilerin atık ayırmaya yönelik farkındalığının belirlenmesi için anket uygulaması yapılmıştır. Lise, ortaokul, ilkokul ve anaokullarında sırasıyla öğrenci başına ortalama 37,13; 27,93; 16,51 ve 32,81 g/gün atık üretildiği belirlenmiştir. Sonuçlar, atık miktarlarının sadece öğrenci sayısına değil, özellikle eğitim türüne de bağlı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle eğitim kurumlarında oluşan atık miktarının karşılaştırılması, okullardaki eğitim düzeyi ve öğrenci sayısı bilgileri ile birlikte yapılmalıdır. Bu çalışmada ayrıca, okullardan üretilen atıkların %36,4'ünün organik, %24'ünün kağıt, %14,4'ünün plastik, %8,1'inin cam ve %4,8'inin metal atık gruplarını içerdiği görülmüştür. Atık kovalarından elde edilen başarılı ayrıştırma oranı ise anket sonuçları ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalmaktadır. Bu çalışmada, eğitim kurumlarındaki sürdürülebilir atık yönetimi için geri dönüşüm faaliyetlerini teşvik etme ve atık üretimini azaltma önerileri ve fırsatları da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the waste production amounts and compositions of schools selected from four different levels (high school, secondary school, primary school and kindergarten) in the province of Istanbul were measured on-site and a questionnaire was applied to determine the awareness of the students in these educational institutions about waste separation. It was determined that an average of 37,13; 27,93; 16,51 and 32,81 g/day of waste per student was produced in high school, secondary school, primary school and kindergarten, respectively. The results show that the amount of waste depends not only on the number of students but also on the type of education in particular. For this reason, the comparison of the amount of waste generated in educational institutions should be made together with the education level and number of students in schools. In this study, it was also observed that the wastes produced from schools are organics (36,4%), paper (24%), plastics (14,4%), and glass (8,1%) and metals (4,8%). The rate of successful separation in waste buckets is quite low compared to the survey results. In this study, suggestions and opportunities to encourage recycling activities and reduce waste production for sustainable waste management in educational institutions were also discussed.