Türkiye'de perioperatif dönemde görev alan doktorların hasta kan yönetimine yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the approaches to patient blood management of the doctors working in the perioperative period in Turkey
- Tez No: 786252
- Danışmanlar: DR. ŞEREF ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta kan yönetimi, kan transfüzyonu, perioperatif bakım, preoperatif anemi, Patient blood management, blood transfusion, perioperative care, preoperative anemia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Hasta kan yönetiminin iki temel hedefi hastaların mortalite ve morbiditesini azaltmak ve gereksiz kan ve kan ürünlerinin kullanımını önlemektir. Dünyada hasta kan yönetimi ile ilgili uygulamalar sürekli geliştirilmekte ve bu konuda kılavuzlar oluşturulmaktadır. Perioperatif dönemde hekimlerin hasta kan yönetimi ile ilgili uygulamaları belirsizdir. Bu çalışmada amacımız Türkiye'de perioperatif dönemde hekimlerin hasta kan yönetimine yaklaşımlarını ortaya koymak ve kılavuzlara uyumluluk yönünden klinikler arasındaki farkı araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi 1 Nolu Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı'ndan onay alındı. Perioperatif hasta kan yönetimi ile ilgili güncel kılavuzlar ve literatür doğrultusunda hekimlerin bu konudaki yaklaşımlarını ve farkındalıklarını değerlendirmek üzere 21 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanarak bu anket formu Google forms TM uygulaması üzerinden katılımcılara ulaştırıldı. Öncelikle betimsel analiz yapılarak çalışmaya katılım sağlayan hekimlerin (n=634) genel bilgi ve farkındalık düzeyini ortaya koyan yanıtlar elde edildi. Sonrasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimleri (AR), (n1=339) ve diğer cerrahi branş hekimleri (DCB), (n2=295) olmak üzere iki grup oluşturularak bu iki gruptaki hekimlerin özellikleri ve anket sorularına verdikleri yanıtlar karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların perioperatif HKY ile ilgili farkındalıklarının yüksek olduğu fakat çoğu merkezde hasta kan yönetimi konusunda belli protokollerin olmadığı bulundu. Preoperatif anemi için sınır hemoglobin değerleri konusunda doğru yanıtın sadece %20,5 oranında işaretlendiği ve preoperatif anemide tedavi seçeneklerinde nedene yönelik replasman ve transfüzyon seçeneklerinin benzer oranda işaretlendiği görüldü. İntraoperatif kan transfüzyonunu önlemeye yönelik uygulamalar konusunda ve demir eksikliğinin tedavisi konusunda kılavuzlara uyumun yüksek olduğu görüldü. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda ise AR grubunda DCB grubuna göre hasta kan yönetimi konusunda eğitim alma oranının, bu konudaki farkındalığın ve kılavuzların önerileriyle paralel olan seçenekleri işaretleme oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Hasta kan yönetimi ile ilgili kılavuzlar ve literatür doğrultusunda hazırladığımız anket sorularına verilen yanıtlara göre, Anestezi branşı hekimlerinde daha fazla olmak üzere, Türkiye'de perioperatif dönemde hekimlerin farkındalıklarının yüksek olduğunu gördük. Farkındalığın yüksek olmasına rağmen preoperatif dönemde anemi taraması için hasta seçimi ve anemi tanısını koyarak tedavi etme konusunda yetersizliklerin mevcut olduğunu, anemide nedene yönelik tedavinin oldukça yüksek oranda uygulanırken kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu seçeneğinin de hala terk edilmediğini ve fazla uygulandığını gördük. Yapılan eğitimlerle ve hazırlanan protokollerle farkındalığın ve doğru uygulamaların artacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The two main goals of patient blood management are to reduce the mortality and morbidity of patients and to prevent unnecessary use of blood and blood products. Applications related to patient blood management are constantly being developed and guidelines are being created on this subject globally. The practices of physicians regarding patient blood management in the perioperative period are uncertain. In this study, our aim is to reveal the approaches of physicians to patient blood management in the perioperative period in Turkey and to investigate the difference between clinics in terms of compliance with the guidelines. Materials and methods: Approval for the study was obtained from the Health Sciences University Ankara City Hospital No. 1 Clinical Research Ethics Committee. In line with the current guidelines and literature on perioperative patient blood management, a questionnaire consisting of 21 questions was prepared to evaluate the approaches and awareness of physicians on this subject, and this questionnaire was delivered to the participants via Google forms TM application. Descriptive analysis was performed and answers revealing the general knowledge and awareness level of the physicians (n=634) who participated in the study were obtained. Afterwards, two groups, namely Anesthesiology and Reanimation physicians (AR), (n1=339) and other surgical branch physicians (DCB), (n2=295) were formed and the characteristics of the physicians in these two groups and their responses to the questionnaire were compared. Results: It was found that the awareness of the participants about perioperative patient blood management was high, but most centers did not have specific protocols for patient blood management. It was observed that only 20.5% of the correct response was marked for the hemoglobin thresholds for preoperative anemia, and the replacement and transfusion options for the cause were marked at a similar rate in the treatment options in preoperative anemia. Compliance with the guidelines was found to be high regarding the practices to prevent intraoperative blood transfusion and the treatment of iron deficiency. In the comparisons made between the groups, it was seen that the rate of to be educated on patient blood management, awareness on this issue, and marking options in parallel with the recommendations of the guidelines were higher in the AR group compared to the DCB group. Conclusion: According to the answers given to the questionnaire questions we prepared in line with the guidelines and literature on patient blood management, we have seen that the awareness of physicians is high in the perioperative period in Turkey, more so in anesthesia physicians. Despite the high awareness, we have seen that there are inadequacies in selecting patients for anemia screening and treating anemia in the preoperative period, while the cause-oriented treatment is applied at a very high rate in anemia, the option of transfusion of blood and blood products is still not abandoned and is overused. We are of the opinion that awareness and correct practices will increase with the educations and protocols prepared.