Serebral palsi tanısı olan çocukların erken çocukluk döneminde yaşama katılımının değerlendirilmesi
Evaluation of children with cerebral palsy in life participation in EARLY childhood period
- Tez No: 786256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BAHAR BİNGÖLER PEKCİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Yaşama katılım, KMFSS, PEM-CY, Cerebral palsy, participation in life, GMCFS, PEM-CY
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Serebral palsi (SP) gelişmekte olan beyinde meydana gelen bir lezyondan kaynaklanan hareket sorunlarını tanımlar. Ülkemizde sıklık, 1000 canlı doğumda 4,4 olarak bildirilmiştir. Çalışmamızda kullanılmış olan The Participation and Environment Measure for Children and Youth (PEM-CY) ölçeği sağlıklı ya da belirlenen bir hasta grubunda yaşama katılımı değerlendirilmeyi sağlamaktadır. Yaşama katılım, çocuğun toplumdaki, okuldaki ve evdeki önemli günlük aktivitelere dahil olmasını ifade etmektedir. Amaç: Çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde izlenen serebral palsi tanısı olan 5-7 yaş arasında çocuklarda yaşama katılımın değerlendirilmesi ve yaşama katılımı etkileyen etmenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi ve Gelişimsel Pediatri Bilim Dalları'na serebral palsi tanısı ile başvuran ya da bu bölümde izlemlerine devam eden 5-7 yaş arasındaki 40 çocuk dahil edildi. Sosyodemografik veri formu çalışmacı tarafından doldurulduktan sonra çocuğun fizik muayenesi yapıldı, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) skorlandı, PEM-CY ölçeğinin ev ve toplum alanı ailelerle yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Bulgular: Çocukların 30'u (%75) erkekti, 16'sı (%40) pretermdir. Olguların SP tanısına eşlik eden en az bir adet sağlık sorunu mevcuttur. En sık görülen sorun, bir ya da daha fazla ekstremiteyi etkileyen ortopedik sorunlardır. Çalışmamızda 10 ailenin aylık gelirlerinin asgari ücret altında olduğu, çocuklardan 15'nin annesi ve 16'sının babasının ilkokul-ortaokul seviyesinde eğitim aldığı saptandı. Çalışmaya katılan çocukların KMFSS skorları, 20'sinin KMFSS seviye 1-2-3, 20'sinin seviye 4-5 olduğu saptandı. Çocuklardan ev ortamında katılımına ilişkin 3 alan (bilgisayar ve video oyunları ile sosyalleşme, TV videolar ve DVD'ler izleme, teknoloji kullanarak sosyalleşme) ile KMFSS seviyelerinin 4-5 olması arasında istatistiksel anlamlı (p=0,010) ilişki bulundu. Anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, maddi gelir ve cinsiyet ile ev ve toplum yaşantısına katılım arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: SP tanılı çocukların ev yaşantısında teknoloji ve ekran kullanımı ile yaşama katılım ile KMFSS seviyelerinin 4-5 olması arasında anlamlı ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cerebral palsy (CP) describes movement problems resulting from a lesion in the developing brain. The frequency in our country has been reported as 4.4 per 1000 live births. The Participation and Environment Measure for Children and Youth (PEM-CY) scale used in our study allows to evaluate participation in life in a healthy or determined patient group. Participation in life refers to the involvement of the child in important daily activities in the community, school and home. Objective: In our study, it was aimed to evaluate participation in life and to determine the factors affecting participation in life in children aged 5-7 years with a diagnosis of cerebral palsy followed in Ankara University Faculty of Medicine Pediatrics Hospital. Materials and Methods: Forty children aged 5-7 years who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Department of Child Neurology and Developmental Pediatrics with the diagnosis of cerebral palsy or continued their follow-up in this department were included in the study. After the sociodemographic data form was filled by the investigator, the child's physical examination was performed, the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) was scored, and home and community area of the PEM-CY scale was administered by face-to-face interviews with families. Results: Thirty (75%) of the children were male, 16 (40%) were preterm. The cases have at least one health problem accompanying the diagnosis of CP. The most common problem is orthopedic problems affecting one or more extremities. In our study, it was determined that the monthly income of 10 families was below the minimum wage, and the mothers of 15 children and the fathers of 16 children were educated at primary-secondary school level. It was determined that 20 of the children participating in the study were at GMCFS level 1-2-3, and 20 of them were at level 4-5. A statistically significant relationship was found between 3 domains (socializing with computers and video games, watching TV videos and DVDs, socializing using technology) and GMCFS levels of 4-5 related to the participation of children in the home environment. There was no statistically significant relationship between participation in home and community life and mother's education level, father's education level, financial income and gender. Conclusion: A significant relationship was found between the use of technology and screen in the home life of children with CP, participation in life and a GMCFS level of 4-5.