Nüfus yaşlanması bağlamında gümüş ekonomi
Silver economy in the context of aging the population
- Tez No: 619981
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Gümüş Ekonomi, Aktif Yaşlanma, Nüfusun Yaşlanması, Gümüş Pazar, Yaşlı Dostu, Silver Economy, Active Ageing, Ageing of Population, Silver Market, Elderly Friendly
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Dünya'da doğum ve ölüm oranlarının azalması ile Dünya daha önce görmediği bir döneme girmiştir. Sosyal yapının değişmesi ailelerin az çocuk olmasına neden olurken, bir yandan da gelişen teknoloji ölüm oranlarını azaltmakta ve yaşam süresini uzatmaktadır. Artan 50 yaş ve üstü nüfusun yarattığı ekonomik fırsatlar, dikkat çekmeye başlamış ve bunun için Gümüş Ekonomi kavramı geliştirilmiştir. Gümüş Ekonomi, altın dönemini geçen insanların yaşadıkları kayıpları aşmasını destekler ve üretim ve tüketimde yer almasını sağlar. Yaşlıların yaşam kalitesinin arttırılması, hayata katılımın sağlanması, eğitim hayatına devam edip kendini gerçekleştirmesi, iş hayatında daha uzun süre kalması, bağımsız ve uyumlu ortamlarda yaşaması Gümüş Ekonominin temel amaçlarını oluşturmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kavram sayesinde ortaya çıkan değişim ve yeni alanların dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olacağı düşünülmektedir. Çalışma öncelikle yaş, nüfus ve gümüş ekonomi ile ilgili kavramları açıklamaktadır. Bu kapsamda nüfus ile ilgili analizlere değinmektedir. Daha sonra Gümüş Ekonomi kavramı, amacı, gelişimi, kapsamı ve uygulama alanları şeklinde detaylı olarak incelenmiştir. Sonrasında Gümüş Ekonomi bağlamında SWOT Analizi yapılmıştır. Son olarak sonuç ve değerlendirme ile öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the decrease in birth and death rates in the world, the world has entered a period that it has not seen before. While the change in social structure causes families to have fewer children, on the other hand, developing technology reduces mortality rates and prolongs life expectancy. The economic opportunities created by the growing population of 50 years and older have started to attract attention and the Silver Economy concept has been developed for this purpose. Silver Economy supports the people who pass the golden period to overcome their losses and enables them to take part in production and consumption. The main objectives of the Silver Economy are to increase the quality of life of the elderly, to ensure their participation in life, to continue their education and to realize themselves, to stay in business for a long time and to live in independent and harmonious environments. In line with these objectives, it is thought that the changes and new fields that will emerge through the concept will be the third largest economy in the world. The study primarily explains the concepts related to age, population and silver economy. In this context, it refers to population-related analyzes. Afterwards, the concept, purpose, development, scope and application areas of Silver Economy were examined in detail. Afterwards, SWOT Analysis was conducted in the context of Silver Economy. Finally, conclusions and evaluations and recommendations are presented.