Tip 2 dm hastalarında asprosin düzeylerinin diyabetik retinopati ile ilişkisi
The relation between asprosin levels and diabetic retinopathy in patients with type 2 dm
- Tez No: 786321
 - Danışmanlar: UZMAN FATMA TURGAY
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Biyokimya, Göz Hastalıkları, Biochemistry, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, Diyabetik Retinopati, Asprosin, Tip 2 DM, Diyabetik Retinopati, Asprosin
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Dünya çapında en önemli önlenebilir görme kaybı nedeni olan diyabetik retinopati (DR)'nin erken tanısında biyokimyasal biyobelirteç ihtiyacı günümüzde hala karşılanamamıştır. Yakın zamanda keşfedilen asprosin hem DR tanısı hem de klinik şiddeti ile ilişkili bir biyobelirteç olarak umut vadetmektedir. Bu çalışmamızda amacımız asprosin ve DR klinik şiddeti ve diğer biyokimyasal parametreler ile olan ilişkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Mart 2022 ve Ocak 2023 tarihleri arasında göz polikliniğinde rutin göz muayeneleri yapılan DR gelişmemiş tip 2 DM (DM-NR), nonproliferatif DR (NPDR) ve proliferatif DR (PDR) gelişen tip 2 DM hastaları dahil edildi (sırasıyla 30, 31 ve 26 hasta). Hastaların klinik özellikleri kayıt altına alındı, glukoz, HbA1c, kreatinin, lipid paneli, CRP, insulin, idrar albumin, idrar kreatinin ve asprosin düzeyleri ölçüldü. HOMA-IR, Trigliserid glukoz indeksi (TyG) ve idrar albumin kreatinin oranı (İAKO) hesaplandı. Bulunan sonuçlar SPSS programı ile analiz edildi. BULGULAR: DM-NR'nin asprosin düzeyleri NPDR ve PDR'den daha yüksek saptandı (p=0,0032) ancak NPDR ve PDR arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı. DR olan hastalarda olmayanlara göre asprosin belirgin derecede düşüktü (p=0,0002). DR klinik şiddeti ile asprosin arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı (Spearman r = -0,3588, 95% CI: -0,534 ile -0,15, p=0,0006). Asprosin ile eGFR ve İAKO değerleri ve kronik böbrek hastalığı prognozu arasında korelasyon saptanmadı (p>0,005). SONUÇLAR: Literatür verileri ve çalışma sonuçlarımız göz önünde bulundurulduğunda asprosinin farklı dokularda çeşitli etki gösteren multifonksiyonel bir molekül olduğunu düşünmekteyiz. Asprosin düzeylerinin DR'nin tanısında önemli bir tanısal gücü bulunur ve destekleyici diğer biyobelirteçlerle birlikte kullanımı yararlı olabilir. DR patogenezinde asprosinin koruyucu rol oynayabileceği konusunda destekleyici ileri klinik çalışmalarının yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: The need for a biochemical biomarker in the early diagnosis of diabetic retinopathy (DR), which is the most prominent preventable cause of vision loss worldwide, has still not been met today. Recently discovered asprosin shows promise as a biomarker related to both the diagnosis of DR and its clinical severity. Our aim in this study is to investigate the relationship between asprosin and DR clinical severity and other biochemical parameters. METHODS: Our study included patients with TYPE 2 DM without DR (DM-NR), type 2 DM with nonproliferative DR (NPDR) and proliferative DR (PDR) patients who underwent routine eye examinations in the eye outpatient clinic between March 2022 and January 2023 (30, 31 and 26 patients, respectively). The clinical features of the patients were recorded and glucose, HbA1c, creatinine, lipid panel, CRP, insulin, urinary albumin, urinary creatinine and asprosin levels were measured. HOMA-IR, Triglyceride glucose index (TyG) and urinary albumin to creatinine ratio (IACO) were calculated. The results were analyzed with the SPSS program. RESULTS: Asprosin levels of DM-NR were found to be higher than NPDR and PDR (p=0,0032), but the difference between NPDR and PDR was statistically insignificant. Asprosin was significantly lower in patients with DR than in patients without DR (p=0,0002). A significant negative correlation was found between clinical severity of DR and asprosin (Spearman r = -0,3588, 95% CI: -0,534 to -0,15, p=0,0006). No correlation was found between asprosin and eGFR and UACR values and chronic kidney disease prognosis (p>0,005). CONCLUSION: Considering the literature data and our study results, we think that asprosin is a multifunctional molecule with various effects in different tissues. Asprosin levels have significant diagnostic power in the diagnosis of DR and may be useful in combination with other supportive biomarkers.. We recommend that further clinical studies be conducted to support that asprosin may play a protective role in the pathogenesis of DR.