Reflections of ecofeminism in Margaret Atwood's MaddAddam
Margaret Atwood'un MaddAddam'ında ekofeminizmin yansımaları
- Tez No: 786363
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, MaddAddam, Atwood, kadınların ezilmesi, doğanın sömürülmesi, Ecofeminism, MaddAddam, Atwood, oppression of women, exploitation of nature
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Karabük Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, Margaret Atwood'un MaddAddam romanını yansıtmakta ve veba sonrası toplumlarda doğa ve kadın arasındaki ilişkiyi belirleyip değerlendirerek bir ekofeminist merceğinden değerlendirmektedir. Ekofeminizm, ekoloji kavramı üzerine kurulmuş temel edebiyat teorileri ve politik akımlardan biridir. Kadın sorunlarının altını çizen, kadının ezilmesinin, çevrenin ve doğanın sömürülmesinin, egemen ataerkil zihniyet ve ideolojinin neden olduğu iç içe katmanlar olduğunu ilan eden bir ekoeleştiri dalıdır. Bu nedenle, birbiriyle ilişkili bu baskı katmanlarını değerlendirmek için bir gereklilik ortaya çıkmaktadır. Ekofeministler, baskın erkeklik kavramına inanırlar ve ortaya koyarlar. Ekofeminist anlayışa göre, ataerkillik, temelleri insan/doğa ve erkek/kadın olan otoriter yapıların kullanımı yoluyla gücünü kullanır ve bu konumda tutar. Bu nedenle, ekofeminist amacı, sosyal olarak inşa edilmiş tüm toplumları yaymak ve tüm cinsiyetler için eşitlik ve özgürlük uygulayabilecek bir ortamı teşvik etmektir. Ayrıca, bu çalışma MaddAddam romanında baskın olan belirli ekofeminist sembolleri ve temaları belirlemektedir. Bu roman, doğa, erkeklik, kadınlık, bilim, din ve üreme arasındaki birbiriyle ilişkili ilişkiyi yansıtır. MaddAddam'ın bu kurgu dünyası, kadın ve doğa ile ilgili konulara odaklanıyor. Aynı zamanda, toplumun doğaya olduğu kadar kadınlara da yönelik ataerkil zihniyetini değiştirmediği takdirde insanlığın gelecekteki kaderi olabilecek bir geleceğin taslağını çizerek ekofeminist mesajı iletmektedir. Kadına ve doğaya yapılan haksızlıklar devam ederse, çevresel bozulma ve kadın erkek ayrımı azalmayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study reflects upon Margaret Atwood's novel MaddAddam and evaluates it through an ecofeminist's lens by identifying and evaluating the relationship between nature and women in post-plague societies. Ecofeminism is one of the fundamental literary theories and political movements founded on the concept of ecology. It is a branch of ecocriticism that highlights the issues of women and proclaims that the oppression of women and exploitation of the environment and nature are interwoven layers caused by a prevailing patriarchal mindset and ideology. Therefore, a necessity arises to evaluate these interrelated layers of oppression. Ecofeminists believe and put forth the concept of dominant masculinity. As per the ecofeminist concept, patriarchy exercises its power and keeps it in a position through the usage of authoritative structures whose foundations are human/nature and men/women. Therefore, its ecofeminist aim is to disseminate all the socially constructed societies and foster an environment that can practice equality and liberation for all genders. Furthermore, this study identifies the ecofeminist symbols and themes that are predominant in the novel MaddAddam. This novel reflects the interrelated association between nature, masculinity, femininity, science, religion, and reproduction. This fiction world of MaddAddam focuses on the issues related to women and nature. It also conveys the ecofeminist message by sketching a future that could be humanity's future fate if society does not change its patriarchal mindset towards women as well as nature. If the injustice to women and nature continues, the environmental degradation and discrimination between women and men will not diminish.