Ecofeminist themes in American women's novels
Amerikan kadın romanlarında ekofeminist temalar
  1. Tez No: 293000
  2. Yazar: SULTAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik düşünce, Ekolojik Eleştiri, Edebiyat ve Ekoloji, Feminizm ve Doğa, Ekofeminizm, Ecological Thinking, Ecocriticism, Literature and Ecology, Feminism and Nature, Ecofeminism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Doğa ve edebiyat birlikteliğinin örnekleri geçmiş yüzyıllarda görülmüş olsa da, son yıllarda gözle görülür olan çevresel kriz, doğaya önem veren ve krizin farkında olan yazarların edebi eserlerine yansımaktadır. Özellikle 1960 sonrası doğa tahribatına ve çevresel kötüleşmeye karşı yapılan ayaklanma hareketleri birçok çevresel kaygı içeren eserin çıkmasına neden olmuştur. Bu hareketlenmenin sonucunda, çevresel düşüncenin ve eleştirinin edebi çevrede ve akademide kendine yer bulması çok uzun sürmemiştir.Doğa ve edebiyat bağının feminizmde yansıması olan ekofeminizm de, ekolojik eleştiriyle beraber önemli bir teori olmuştur. Savunduğu ana fikir ise, doğa üzerinde egemenlik kurulmasının, kadın üzerinde egemenlik kurulmasıyla büyük bir bağı olduğudur. Ataerkil düzen eleştirisini hem kadın hem doğa üzerinden yapan ekofeminizm, birçok kadın yazarın eserlerine konu olmuştur. Ekofeminist akım, bu tezde üç Amerikalı kadın yazarın eserlerinde incelenecektir. Margaret Atwood'un Surfacing, Marge Piercy'nin Woman on the Edge of Time and Ursula K. Le Guin'in Always Coming Home romanları, hem feminist hem de ekolojik meseleler içermesi bakımından ekofeminist akıma dahil önemli örneklerdir. Sonuç olarak, bu üç eser ekofeminist teoriyi anlamak ve yerleştirmek için incelenebilecek önemli kaynaklardandır.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that the examples of nature-literature combination were seen centuries ago, the visible environmental crisis of today has been recently reflected in the works of writers who are aware of this crisis. Especially the movements that were organized against the environmental destruction and deterioration have caused the appearance of many works that contain environmental concerns. As a result of these movements, it did not take long for ecological thinking and criticism to find a place in literary world and academia.Ecofeminism, which is a reflection of nature and literature in feminism, has been an important theory along with ecocriticism. The main idea it supports is that there is a great link between domination of nature and domination of women. Ecofeminism, that criticizes patriarchy through women and nature, has been the subject of many women writers? works. In this thesis, ecofeminism will be analyzed through three women writers. Margaret Atwood?s Surfacing, Marge Piercy?s Woman on the Edge of Time and Ursula K. Le Guin?s Always Coming Home and are important examples that belong to ecofeminism in terms of their containing feminist and ecological issues. Consequently, these three examples are useful sources to understand and place the ecofeminist theory.