Dicle Üniversitesi Hastaneleri hastane afet planı ve acil yönetimi
Dicle University Hospitals hospital disaster plan and emergency management
- Tez No: 786456
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hastane afet planı, doğal afetler, patlama, yangın, yanıklar, Hospital disaster plan, natural disasters, explosion, fire, burns
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Afetlerde yönetim; afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması amacıyla yapılması gereken tüm çalışmaların esaslarının ortaya konması, yönlendirilmesi, koordine edilmesi ve etkili bir biçimde uygulanabilmesi için toplumun tüm kurum ve kuruluşlarıyla, kaynaklarının yönetilmesini ve yönlendirilmesini gerektiren bir süreçtir. Afetlerde özellikle sağlık hizmetlerinin yönetimi öncelikli konu olmakta ve bu konuda önceden eğitim almış personelin görev yapması hizmetlerin etkililiğini artırmaktadır. Çalışmamız hastane afet yönetimini gözden geçirerek daha önce meydana gelen 3 olgunun afet yönetimini geriye dönük tartışarak gözden geçiren gözlemsel çalışmadır. Birinci olgu, 2014 yılında Diyarbakır-Lice karayolunda meydana gelen LPG-araç patlaması olayıdır. İkinci olgu, 2015 yılında Diyarbakır'da miting sırasında meydana gelen patlama olayıdır. Üçüncü olgu ise, 2017 yılında hastanemiz (Dicle Üniversitesi hastanesi) radyoloji bölümünde meydana gelen yangın olayıdır. Birinci olayda 69 ikinci olayda ise 102 hasta etkilenmiştir. Üçüncü olayda 2 ameliyathane personeli etkilenmiş olup yoğun bakımlar boşaltılmış ve devam eden ameliyatlara son verilmiştir. Sonuç olarak, Doğal afetler konusunda ülke çapında gerekli bilgilendirmeler ve düzenlemeler yapılmalı, gerekli eğitimler verilmelidir. Herhangi bir anda meydana gelen doğal afeti yönetebilecek kadar yeterli sağlık kuruluşu, sağlık çalışanı ve gerekli tıbbi ekipman ve malzeme hazır bulunmalıdır. Her ülke başına gelecek doğal afeti yönetebilecek kapasitede olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Management in disasters; It is a process that requires the management and direction of all institutions and organizations of the society and its resources in order to reveal, direct, coordinate and effectively implement the principles of all the works that need to be done in order to prevent disasters and reduce their damages. In disasters, especially the management of health services is a priority issue, and the fact that the personnel who have been trained in this regard beforehand increases the effectiveness of the services. Our study is an observational study reviewing the hospital's disaster management and discussing the disaster management of 3 cases that have occurred before, retrospectively. The first case is the LPG-vehicle explosion incident on the Diyarbakır-Lice highway in 2014. The second case is the explosion that occurred during the rally in Diyarbakır in 2015. The third case is the fire incident that occurred in the radiology department of our hospital (Dicle University hospital) in 2017. 69 patients were affected in the first event and 102 patients were affected in the second event. In the third incident, 2 operating room personnel were affected, the intensive care units were evacuated and the ongoing surgeries were terminated. As a result, necessary information and regulations should be made throughout the country on natural disasters, and necessary training should be given. Adequate health institutions, health workers and necessary medical equipment and materials should be available to manage a natural disaster that occurs at any time. Every country should have the capacity to manage the natural disaster that will happen to it.