Lohusa anne, anne sütü ve bu annelerin yenidoğan bebeklerinde demir, b12 vitamini ve folik asit düzeyleri
Iron, vitamin b12 and folic acid levels in postpartum mother, breast milk and newborn babies of these mothers
  1. Tez No: 786492
  2. Yazar: SEHER AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Yenidoğan, Demir, B12 vitamini, Folik Asit, Breast Milk, Newborn, Iron, Vitamin B12, Folic Acid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmaya, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde miadında doğum yapmış 18-45 yaş arasında toplam 65 anne ve bu annelerin bebekleri dahil edildi. Annelerde ve bebeklerde serum B12, demir ve folik asit değerleri ölçüldü. Ayrıca doğum sonrasında aynı annelerden yaklaşık 2 cc anne sütü alınarak anne sütündeki B12, demir ve folik asit ölçüldü. B12, demir ve folik asit değeri düşük olan bebeklerin annelerine uygun tedavi verilerek bir ay sonra hem anne ve bebek serumunda hem de anne sütündeki B12, demir ve folik asit düzeyi tekrar ölçüldü. Bu şekilde hem Şanlıurfa yöresi gebelerinde ve yenidoğan bebeklerinde bu maddelerin eksikliğinin sıklığının saptanması hem de bebeğe herhangi bir ilaç verilmesine gerek kalmadan anneye uygulanan tedavi ile bebeğin değerlerinin düzelip düzelmediği araştırılmıştır. Çalışmada yer alan annelerin tedavi öncesi ortalama B12 vitamin değerleri 250,55±143,64 pg/ml, ortalama serum demir değerleri 70,43±48,01 ug/dl ve ortalama folik asit değerleri 12,61±6,28 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Bu annelerin 16 tanesinin bebeğinin değerlerinde düşüklük gözlenmiş ve gerekli tedavi uygulanmıştır. Annelerin tedavi sonrası demir, folik asit ve B12 düzeyleri yükseliş göstermiş ortalama B12 değeri 1146,46±444,68pg/ml, ortalama demir değeri 112,47±52,93 ug/dl ve ortalama folat değeri 40,58±45,37 ng/ml seviyelerine kadar ulaşmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası annenin B12, demir, folat değerlerindeki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. Tedavi öncesi anne sütünün ortalama B12 vitamini değeri 1156,64 ± 664,37pg/ml, ortalama demir değeri 47,48 ± 38,15 ug/dl ve ortalama folat değeri 19,81 ± 66,77 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Ortalama B12 vitamini değeri 996,77 ± 680,08 pg/ml seviyesine kadar gerilerken, ortalama demir değeri 293,73 ± 432,43 ug/dl ve ortalama folat değeri 39,31 ± 40,94 ng/ml seviyelerine kadar ulaşmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası anne sütünün vitamin B12, demir, folat değerlerindeki bu farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. Tedavi öncesi bebeklerin ortalama B12 vitamini değeri 454,69 ± 421,26 pg/ml, ortalama demir değeri 123,41 ± 59,99 ug/dl ve ortalama folat değeri 21,04 ± 5,75 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Tedavi sonrası bebeklerin B12 vitamini düzeyi, folik asit ve demir düzeyleri yükseliş göstermiş ortalama B12 vitamini değeri 1006,82 ± 632,20 pg/ml, ortalama serum demir değeri 353,93 ± 577,13 ug/dl ve ortalama folat değeri 46,67 ± 49,91 ng/ml seviyelerine kadar ulaşmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası bebeğin vitamin B12, demir, folat değerlerindeki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
A total of 65 mothers between the ages of 18-45 who gave a term birth at Harran University Faculty of Medicine and their babies were included in this study. Serum B12, iron and folic acid levels were measured in mothers and babies. In addition, approximately 2 cc of breast milk was obtained from the same mothers after delivery, and B12, iron and folic acid in breast milk were measured. The mothers of babies with low levels of B12, iron and folic acid were given appropriate treatment, and B12, iron and folic acid levels in both mother and infant serum and breast milk were measured again one month later. In this way, it was investigated both to determine the frequency of deficiency of these substances in pregnants and newborn babies of Şanlıurfa region and whether the baby's values improved with the treatment applied to the mother without the need for any medication to be given to the baby. Mean vitamin B12 values of the mothers in the study before treatment were 250.55±143.64 pg/ml, mean serum iron values were 70.43±48.01 ug/dl, and mean folic acid values were 12.61±6.28 ng/ml was detected. Low values were observed in the babies of 16 of these mothers and necessary treatment was applied. Iron, folic acid and B12 levels of the mothers increased after the treatment, mean B12 value was 1146.46±444.68pg/ml, mean iron value was 112.47±52.93 ug/dl, and mean folate value was reached up to 40.58±45.37 ng/ml. The differences in maternal B12, iron and folate levels before and after treatment were found to be statistically significant. The mean vitamin B12 value in breast milk before treatment was 1156.64 ± 664.37pg/ml, the mean iron value was 47.48 ± 38.15 ug/dl, and the mean folate value was 19.81 ± 66.77 ng/ml. While the mean vitamin B12 value decreased to 996.77 ± 680.08 pg/ml, the mean iron value reached 293.73 ± 432.43 ug/dl and the mean folate value reached 39.31 ± 40.94 ng/ml. It was determined that these differences in vitamin B12, iron and folate values of breast milk before and after treatment were statistically significant. The mean vitamin B12 value of the babies before the treatment was 454.69 ± 421.26 pg/ml, the mean iron value was 123.41 ± 59.99 ug/dl, and the mean folate value was 21.04 ± 5.75 ng/ml. After treatment, infants' vitamin B12 levels, folic acid and iron levels increased, mean vitamin B12 value was 1006.82 ± 632.20 pg/ml, mean serum iron value was 353.93 ± 577.13 ug/dl, and mean folate value was reached up to 46.67 ±49.91 ng/ml. It was determined that the differences in vitamin B12, iron and folate values of the baby before and after the treatment were statistically significant.