The development of foreign trade between Turkiye and Iraq and its effect on national income
Türkiye ile Irak arasındaki dış ticaretin gelişimi ve milli gelire etkisi
- Tez No: 786584
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Foreıgn Trade, Turkiye, Iraq, Natıonal Income (GDP), Regression Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye ve Irak'ın son yıllardaki ekonomik ilişkileri bulunmaktadır ve Türkiye son yıllarda Irak'ın başlıca ticaret ortaklarından biri olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, 2003-2022 yılları arasında Türkiye ile Irak arasındaki dış ticaret ve bunun iki ülkedeki milli geliri üzerindeki maliyeti ekonomik olarak analiz götürmektedir. Irak ve Türkiye arasındaki dış ticaret 2003'ten 2022'ye kadar artan bir beklenti devam ediyor, ancak bu ticaretin hacmi hala her iki bölgedeki milli gelirinin küçük bir kısmını içeriyor. Klasik ve modern dış ticaret teorilerine genel bir bakış sunulmuş ve ülkelerin dış ticaretlerini etkilemek ve kontrol etmek için dış ticaret politikaları ve araçları anlatılmıştır. 2003-2022 yılları arasında Türkiye ile Irak arası dış ticarete genel bir bakış sunulmaktadır. Dış ticaretin bu okul milli gelirleri üzerindeki etkileri araştırılmış ve son olarak temelleri ampirik analiz için Çoklu regresyon testi kullanılmıştır. Çoklu regresyon analizinin sonucu, yalnızca Irak'a yapılan ihracatta Türkiye'nin milli geliri üzerinde önemli bir kullanım sahibi olmuştur. Öte yandan, çoklu regresyon analizi sonucu Irak için Türkiye'den yapılan ithalatın Irak'ın milli geliri üzerinde önemli bir nüfuza sahip olduğunu gördü. Son olarak, Çoklu regresyon analizi, Türkiye ile Irak arasındaki toplam dış ticaret hacminin hem Türkiye'nin hem de Irak'ın milli gelirleri üzerinde önemli bir kullanım sahibi oldu.
Özet (Çeviri)
Türkiye and Iraq have economic relations with each other in recent decades, and Türkiye has been one of Iraq's main trading partners in recent years. The main purpose of this study was to economically analyze the foreign trade between Türkiye and Iraq and its impacts on their national income from 2003 to 2022. Foreign trade between Iraq and Türkiye has had a growing trend from 2003 to 2022, but the volume of this trade still includes a small share of the national income of both countries. An overview of classical and modern foreign trade theories was presented, and foreign trade policies and tools used by countries to influence and control their foreign trade were presented. An overview of foreign trade between Türkiye and Iraq from 2003 to 2022 is presented. The effects of foreign trade on the national income of these countries were investigated and finally, multiple regression test was used for the empirical analysis of the data. The result of multiple regression analysis indicated that only exports to Iraq have a significant effect on the national income of Türkiye. On the other hand, the result of multiple regression analysis indicated that for Iraq, that imports from Turkiye have a significant effect on the national income of Iraq. Finally, multiple regression analysis showed that the total foreign trade volume between Türkiye and Iraq has a significant effect on the national incomes of both Türkiye and Iraq. At the end, conclusions and suggestions for future research are presented