Fen eğitiminde web tabanlı öğretim ile ilgili Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin betimsel içerik analizi
Descriptive content analysis of postgraduate thesis made in Turkey on web-based teaching in science education
- Tez No: 786647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web tabanlı öğretim, Fen eğitimi, Betimsel içerik analizi, Web-Based Teaching, Science Education, Descriptive content analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2001-2022 yılları arasında fen eğitimi alanında web tabanlı öğretim ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin betimsel içerik analizini yapmaktır. Araştırmada kapsamındaki 78 lisansüstü tezin; türü, yayın yılı, yürütüldüğü üniversite, kullanılan eğitim teknolojisi aracı ve uygulaması, temel alanı, konusu, araştırma yaklaşım ve yöntemi, veri toplama araçları, örneklem grubu, örneklem büyüklüğü ve veri analiz yöntemi incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak“Düzenlenmiş Yayın Sınıflama Formu”, veri analiz yöntemi olarak içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada en fazla çalışmanın 2021 yılında yapıldığı, nicel araştırma yaklaşımı ve yarı deneysel araştırma yönteminin daha fazla kullanıldığı, en çok web tabanlı öğretimin başarı düzeyine etkisi konusunun araştırıldığı, daha çok 51-100 örneklem büyüklüğüne sahip ortaokul öğrencileriyle, başarı testleri kullanılarak verilerin toplandığı ve elde edilen nicel verilerinn en fazla tablolarla betimsel istatistikler, nitel verilerin ise içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the descriptive content of postgraduate theses on web-based teaching in the field of science education in Turkey between the years 2001-2022. Of the 78 postgraduate theses within the scope of the research; type, publication year, university, educational technology tool and application used, basic field, subject, research approach and method, data collection tools, sample group, sample size, and data analysis method were examined.“Revised Publication Classification Form”was used as a data collection tool and the content analysis method was used as the data analysis method. In the research, most studies were conducted in 2021, the quantitative research approach and quasi-experimental research method were used more, the effect of web-based teaching on the success level was investigated the most, and the data were collected using achievement tests, mostly with secondary school students with a sample size of 51-100. It was concluded that quantitative data were analyzed using descriptive statistics with tables, and qualitative data were analyzed using the content analysis method.