Dijital bankacılık uygulamaları kabulünün banka çalışanları açısından incelenmesi: Karaman ilinde bir uygulama
- Tez No: 786668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ÖZMERDİVANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Digital Banking, Technology Acceptance Models, Bank Employees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma banka çalışanlarının dijital bankacılığı kabullenmelerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda kullanım faydası, kullanım kolaylığı, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar ve güven faktörlerinin dijital bankacılığı kullanma niyeti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021 yılı itibariyle Karaman ilinde bulunan kamu ve özel banka şubelerinde görev yapan çalışanlar oluşturmuştur. Araştırmada; Algılanan Fayda, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Sosyal Etki, Kolaylaştırıcı Koşullar, Güven ve Kullanma Niyeti ölçekleri kullanılarak hazırlanan anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Bulgulara göre kullanım faydası, kullanım kolaylığı, sosyal etki ve güven ile kullanma niyeti arasında pozitif yönlü düşük ve orta düzeyde ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer deyişle, kullanım faydası, kullanım kolaylığı, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar ve güven düzeylerinde bir artış olduğunda kullanma niyeti düzeyinde de bir artış görülmektedir. Regresyon analizi sonucu elde edilen bulgulara göre, kullanım faydası ve güven faktörlerinin kullanma niyeti üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi bulunmakta ve diğer faktörlerin ise kullanım niyeti üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Katılımcıların kullanım faydası, kullanım kolaylığı, sosyal etki, güven ve kullanma niyeti faktörleri algı düzeylerinin hiçbiri katılımcıların cinsiyetine ve eğitim düzeyine göre istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılaşmamıştır. Bununla birlikte katılımcıların kullanım faydası ve kullanım kolaylığı algı düzeylerinin onların yaşına göre, katılımcıların kullanma niyeti algı düzeyinin ise medeni duruma göre istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı yönünde bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda banka çalışanlarına teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri kullanımı ve faydaları hakkında farklı kanallar vasıtasıyla uygun eğitim materyallari ve olanakların sağlaması önerilmiştir. Aanahtar Kelimler: Dijital bankacılık, Teknoloji Kabul Modelleri, Banka Çalışanları
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the factors that affect bank employees' acceptance of digital banking. In this context, the effects of utility of use, ease of use, social impact, facilitating conditions and trust factors on the intention to use digital banking were investigated. The sample of the study consisted of 150 employees working in public and private bank branches in Karaman as of 2021. In the research; Data were collected through a questionnaire prepared using the Perceived Benefit, Perceived Ease of Use, Social Impact, Facilitating Conditions, Trust and Intention to use scales. According to the findings, it has been determined that there are positive, small and medium level and significant relationships between utility of use, ease of use, social impact and trust, and intention to use. In other words, when there is an increase in the levels of utility, ease of use, social impact, facilitating conditions and trust, an increase in the level of intention to use is also observed. According to the findings obtained as a result of the regression analysis, the factors of use utility and trust have a positive and significant effect on the intention to use, and other factors have no effect on the intention to use. None of the perception levels of the participants' utility of use, ease of use, social impact, trust and intention to use factors differed statistically according to the gender and education level of the participants. In addition, it was found that the perception levels of the participants' usefulness and ease of use differ according to their age, and the perception level of the participants' intention to use differs statistically according to their marital status. As a result of the study, it can be recommended to provide appropriate training materials and opportunities to bank employees through different channels on the use and benefits of technology-based banking products and services.