Konjenital diş eksikliğinde etyolojik faktörlerin belirlenmesi
Determination of etiological factors in congenital tooth deficiency
- Tez No: 786705
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERHAN GELGÖR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP TİTİZ YURDAKAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hipodonti, Etiyoloji, Sosyoekonomik Düzey, Konjenital, Hypodontia, Etiology, Socioeconomic Level, Congenital
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Konjenital diş eksikliği, doğuştan bir veya daha fazla dişin gelişimsel olarak eksikliği olarak tanımlanır. Toplumumuzda ve dünyada sık görülen dental anomalilerden biridir. Aynı bireyin hem süt hem daimî dentisyonunda görülebilir. Genetik ve çevresel birçok faktörden etkilenir. Çalışmamızda, Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü'ne başvuran 8-28 yaş aralığında diş eksikliği görülen hastalarda hipodonti etiyolojisinin, sosyoekonomik düzey ile ilişkisinin saptanması, diş eksikliğine sahip bireylerin iskeletsel sagittal özelliklerinin ve en sık eksikliği görülen dişlerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmamıza dâhil edilen bireylerin iskeletsel sagittal sınıflamalarının belirlenmesi için SNA, SNB ve ANB değerleri saptandı. Bireylerin klinik ve radyografik muayeneleri sonunda eksik dişler belirlendi. Konjenital diş eksikliğinin etiyolojisinin ve sosyoekonomik düzey ile ilişkisinin belirlenebilmesi adına çalışmamıza dâhil edilen diş eksikliği görülen ve görülmeyen bireylere ve ebeveynlerine anket soruları yöneltildi. Çalışmamızda anne-baba olma yaşı ile, annenin sistemik durumu ve hamilelikte geçirdiği hastalıklar ile, bebeklerin doğum kilosu-doğum zamanı ile, diş eksikliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler elde edilmedi. Diş eksikliği görülen bireylerin ailelerinde de diş eksikliği görüldüğü bulundu. Orta sosyoekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarında çoğunlukla diş eksikliği görülürken düşük sosyoekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarında çoğunlukla diş eksikliği görülmediği saptandı. Stresli hamilelik geçiren annelerin çocuklarında çoğunlukla diş eksikliği bulunduğu saptandı. Çocukluk çağında sık antibiyotik kullanan bireylerde diş eksikliğine sık rastlandı. En sık eksikliği görülen dişler üst lateral kesici dişler, ikinci olarak alt ikinci küçük azı dişler, üçüncü olarak üst ikinci küçük azı dişler bulundu. Bir veya iki diş eksikliği görülen bireyler %83,4 oranında bulundu. Konjenital diş eksikliği kadın ve erkeklerde 3:2 oranında görüldü. Çalışmamızdan aldığımız verilere göre, diş eksikliğinin etiyolojisinin birçok faktöre bağlı olması; pedodontist, ortodontist ve cerrahi alanını kapsayan kompleks tedavi ihtiyacı olması nedeniyle daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Congenital tooth deficiency is defined as the developmental absence of one or more teeth from birth. It is one of the most common dental anomalies in our society and in the world. It can be seen in both primary and permanent dentition of the same individual. It is affected by many genetic and environmental factors. In our study, it was aimed to determine the etiology of hypodontia, its relationship with socioeconomic level, and to determine the skeletal sagittal characteristics of individuals with tooth deficiency and the most frequently missing teeth in patients aged 8-28 years who applied to the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Uşak University. In our study, no statistically significant relationship was found between the age of being a parent, the systemic condition of the mother, the diseases she had during pregnancy, the birth weight of the babies, the time of birth and tooth deficiency. It was determined that the families of individuals with missing teeth also had missing teeth. It was determined that while the children of families with middle socioeconomic level mostly had tooth deficiency, children of families with low socioeconomic level did not mostly have tooth deficiency. It was found that the children of mothers who had a stressful pregnancy mostly had missing teeth. Tooth deficiency was common in individuals who used antibiotics frequently in childhood. The most common missing teeth were upper lateral incisors, lower second premolars, and upper second premolars respectively. It was found in 83.4% of people with one or two missing teeth. Congenital missing teeth was seen in women and men at a ratio of 3:2. According to the data we obtained from our study, the etiology of tooth deficiency depends on many factors; more research is needed due to the need for complex treatment covering the field of pediatric dentistry, orthodontics and oral surgery.