Endüstriyel metal kaplama teknikleri
Industrial metal coating techniques
  1. Tez No: 78671
  2. Yazar: YUSUF BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Coating, galvanizing, Hard Chrom, Copper lead Coating
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
18. yüzyılda elektriğin keşfi en önemli gelişmelerden olup, o zamandan bu yana bir çok yeni teknolojilerin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu gelişmelerden biri de, ticari olarak galvano teknik olarak adlandırılan, elektrolitik solüsyonlarda anot katot reaksiyonunun elektrik potansiyeli altında gerçekleştirilmesiyle meydana gelen, bir çok endüstriyel uygulama alanları olan metal kaplama tekniğidir. Metal kaplama, genellikle metal esaslı malzeme üzerine, korozyonun engellenmesi, sertlik ve aşınma direnci gibi mekanik özelliklerin arttırılması için uygulanır. Metal kaplamanın, sert krom kaplama, çinko kaplama, bakır, nikel, kadmiyum kaplama gibi bir çok çeşidi olup, bunlar sırasıyla, sertlik, aşınma ve korozyon direncini arttırmak, elektrik iletkenliği sağlamak ve estetik - dekoratif görünüş elde etmek için uygulanmaktadır. Bu çalışmada, metal kaplama teknolojisi detaylı olarak incelenmiş, ticari olarak yaygın kullanımı olan metal kaplama çeşitleri, endüstriyel uygulama alanları, kullanılan kaplama yöntemleri ve elde edilen mekanik özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Metal kaplamanın teknolojik ve ticari yönleri detaylı olarak izah edilmiş ve mühendislik alanlarında uygun metal kaplama yönteminin seçiminde yardımcı olacak kıstas bilgileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important development was the the innovation of electricity in 18th century which has led to many new technologies to emerge since then. One of the metal coating technigue is commercially named galvanic coating technique which has wide spread industrial application areas in metal coating through anode - cathode reaction in electrolytic solutions by electric potential application. Metal coating is applied especially on metals for corrosion prevention, increased mechanical properties such as hardness and wear resistance. There are various types of metal coating such as hard chrome, zinc, copper, nickel, cadmium coating which provide hardness and wear resistance, corrosion resistance, electric conductivity and decorative appearance respectively. In this study, metal coating technology investigated in detail and widely used metal coating type are classified according to their industrial application areas, technology used, and mechanical properties obtained. Technical and commercial aspects of metal coating is studied and guiding information is presented for choice of appropriate metal coating type and method in engineering fields.