Sol ventrikül destek cihazı implante edilen hastalarda post operatif aort yetmezliği gelişim sıklığı ve etki eden faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 786802
  2. Yazar: HAKAN BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT SARIKAYA, UZMAN ÖZGE ALTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, Aort yetmezliği, Sol ventrikül destek cihazı, Ekokardiyografi, Heart failure, Aortic failure, Left ventricular assist device, Echocardiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonundan sonra aort kapak yetersizliği gelişimi uç organ perfüzyonunda azalmaya ve düşük kardiyak debi semptomlarının devam etmesine neden olarak tekrarlayan hastane yatışlarının başta gelen sebeplerinden olmaktadır. Bu çalışma ile sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonundan sonra aort kapak yetersizliği gelişimi sıklığı ve etki eden predispozan faktörlerin araştırılması planlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak planlanmıştır. Çalışmaya Ocak 2015 ile Aralık 2021 tarihleri arasında sol ventrikül destek cihazı implante edilen 144 hasta dahil edilmiştir. Hastaların bilgileri retrospektif olarak hastane arşiv dosyaları ve fonet veri işleme sistemi aracılığı ile toplanmıştır. Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonu yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif aort kapak yetersizlik dereceleri (0:yok/eser, 1:hafif, 2:hafif-orta, 3:orta, 4:şiddetli) incelendi. Hastaların takiplerinde hafif-orta ve üzeri aort kapak yetersizliği gelişen (grup 1) hastalara karşılık kontrol grubu olarak, aort kapak yetmezliği gelişmeyen (grup 2) hastalar bağımsız iki grup olarak değerlendirildi. Hafif AY semptom oluşturmayıp, hemodinamiyi etkilemediğinden fonksiyonel olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle anlamlı AY kriteri olarak, hafif-orta ve üzeri AY gelişmesi primer sonlanım noktası kabul edildi. Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonu öncesinde AY (2:hafif-orta ve üzeri) olmayan hastaların ameliyat sonrası takiplerinde AY (2:hafif-orta ve üzeri) gelişiminin sıklığı, AY gelişinceye kadar geçen sol ventrikül destek cihazı tedavi süresi ve gelişimine etki eden faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil olan hastaların median LVAD destek süresi 684 (323 – 1097) gündü. 22 hastada (%15.3) anlamlı AY (hafif-orta ve üzeri) gelişti. AY, median 662 günlük destek tedavisi sonrasında gelişti. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde kadın cinsiyet (p:0.013; OR:16.511; %95 CI: 1.810-150.59), geniş sinüs valsalva çapı (p:0.030; OR:1.272; %95 CI:1.023-1.580), preoperatif hafif AY varlığı (p:0.002; OR:11.269; %95 CI: 2.433-52.186) ve her kardiyak siklusta aort kapak açıklığının olmaması (p:0.004; OR:0.025; %95 CI: 0.002-0.313) AY gelişmesinde bağımsız prediktif risk faktörleri olduğu gösterildi. Ayrıca ileri yaş (p:0.009), küçük VYA (p:0.018) ve yüksek SVR (p:0.045) hasta popülasyonumuzda AY gelişimi ile anlamlı şekilde ilişkiliydi. Sonuç: AY gelişmesi, cf-LVAD destek tedavi sürecinde yüksek prevelansa sahiptir. AY'ni tedavi edebilmek, sınırlandırabilmek veya önleyebilmek için AY açısından yüksek riskli popülasyonlar belirlenmeye çalışılabilir ve hedefe yönelik stratejiler düşünülebilir. Özellikle hedef tedavi amaçlı cf-LVAD implantasyonu planlanan ve AY gelişmesi için risk faktörlerine sahip olan hastaların, altta yatan aort kapak patolojilerinin düzeltilmesi planlanlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The development of aortic valve regurgitation after left ventricular assist device (LVAD) implantation leads to decreased end organ perfusion and persistence of low cardiac output symptoms and it is a major cause of recurrent hospitalization. In this study, it is aimed to determine the incidence of aortic valve regurgitation after left ventricular assist device (LVAD) implantation and the predisposing factors affecting it. Materials and Methods: Our study was planned retrospectively. The study included 144 patients who had a left ventricular assist device implantation between January 2015 and December 2021. Patients' information was collected retrospectively through hospital archive files and FONET data processing system. The preoperative and postoperative degrees of aortic valve insufficiency (0: no/trace, 1: mild, 2: mildmoderate, 3: moderate, 4: severe) of patients who underwent left ventricular assist device (LVAD) implantation were evaluated. Patients who developed mild-moderate and higher aortic valve regurgitation (group 1) in the follow-up were evaluated as the control group, and the patients who did not develop aortic valve insufficiency (group 2) were evaluated as two independent groups. Mild AR is considered functional since it does not cause symptoms and does not affect hemodynamics. Therefore, the primary endpoint of mild-moderate and greater AR was accepted as the criterion for significant AR. The frequency of AR (2: mild-moderate and above) development in the postoperative follow-up of patients without AR (2: mild-moderate and above) prior to left ventricular assist device (LVAD) implantation, the duration of left ventricular assist device treatment until AR develops and its effect on development factors were evaluated. Results: The median LVAD support period of the patients included in the study was 684 (323 – 1097) days. Significant AR (mild-moderate and above) developed in 22 patients (15.3%). AR developed after a median of 662 days of supportive therapy. In multivariate logistic regression analysis, female gender (p:0.013; OR:16.511; %95 CI: 1.810-150.59), large sinus valsalva diameter (p:0.030; OR:1.272; %95 CI:1.023- 1.580), presence of mild preoperative AR (p:0.002; OR:11.269; %95 CI: 2.433- 52.186) and absence of aortic valve patency in each cardiac cycle (p:0.004; OR:0.025; %95 CI: 0.002-0.313) were shown to be independent predictive risk factors for the development of AR. In addition, advanced age (p:0.009), small BSA (p:0.018), and high SVR (p:0.045) were significantly associated with the development of AR in our patient population. Conclusion: The development of AR has a high prevalence in the cf-LVAD supportive treatment process. In order to treat, limit or prevent AR, high-risk populations for AR can be identified and targeted strategies can be considered. Especially for patients who are planned to undergo cf-LVAD implantation for the purpose of targeted treatment and who have risk factors for AY development, underlying aortic valve pathologies should be planned to be corrected.