الـمَكانُ الطَّـبيعي والمكانُ الاصطناعيّ في شِّــعر صدر الإسلام
İslami şiirlerde tabii mekan ve suni mekan algısı
- Tez No: 786819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Doğal mekan, suni mekan, İslami şiir, kalıntı girişleri, the natural place, the artificial place, Islamic poetry, the ruins' introduction
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Arap şiirinde mekan veya kalıntılar, en etkileyici konulardan biri kabul edilmektedir. Mekan, insan üzerinde en çok etki bırakan şeylerden biridir. Zira cahiliye döneminde şairler kalıntıların girişinden söz etmeyi kutsal sayarlardı. Bunun için bir şair yolculuğa çıktığında, o mekanda durup içine girmeye çalıştığı görülmektedir. Şairler Müslüman olduklarında da bazıları, cahiliye dönemi şiirinde alışık oldukları bu öğretilere bağlı kalmaya devam etmişlerdi. Bu kalıntı girişlerinin özellikleri zamanla azalıp yok olmaya yüz tutmuş, yeni bir tür şiir türü ortaya çıkmaya başlamıştır ki, bu fetih şiirleridir. Bunlarda mücahit şairler, mekan bahsine yeni bir renk katmıştır. Savaşların yaşandığı bu mekanları tasvir etmişler, vatanlarının sembollerini ve duydukları özlemi dile getirmişlerdir. İslami şair, şiirindeki doğal mekanı, bazen vatanı, bazen düşman topraklarını ifade etmek için kullanmıştır. Nadir durumlar haricinde, İslami şairlerin şiirlerinde içki ve içki meclislerinden söz edilmez, çünkü İslami şairin şiirlerinde Kur'an-ı Kerim'den etkilenişi açıktır. İslam'ın ilk dönemlerindeki şiirler, şiirin tüm unsurlarını taşıyan yaratıcı metinlerdir. Kalite veya yaratıcılık açısından emsallerinden aşağı değildir. Keza üslup açısından İslami şiir, cahiliye şiirinden de pek farklı değildir. Çünkü devamı niteliğindedir ve İslam şairleri, hem cahiliye hem de İslam dönemi yaşamış deneyimli kimselerdir.
Özet (Çeviri)
Talking about the place or ruins in Arabic poetry is one of the most stimulating things, the place is the most things that leaves its mark on the human being, where poets in the Jahiliyyah era used to sanctify the mention of the ruins' introduction. We find the poet on his journey standing in that place trying to enter it, when the poets entered Islam, some of them continued to adhere to those teachings that he grew up on in poetry in his Jahiliyyah era. The features of the ruins preludes faded and began to disappear, and a new type of poetry began to dominate the arena, which is the poetry of conquests, in which the Mujahideen poets addressed a new color of mentioning the place, by mentioning those places where the fighting took place, and by mentioning their homeland and nostalgia. The Islamic poet used the natural place in his poetry to express the homeland sometimes and to express the land of the enemies at other times. The mentioning of wine and drinking councils was disappeared among Islamic poets and only rarely shown, and the Islamic poet's influence on the Holy Qur'an in his poetry was apparent. Poetic texts in the early Islamic era are creative texts that carry all the elements of poetry, and they are no less in quality or creativity than their counterparts. Islamic poetry does not differ from the Jahiliyyah era in its style; because it is an extension of it, and because the poets of Islam are veterans, that is, they lived the tow eras, Jahiliyyah and Islam.