فقه القاضي عياض في اكمال المعلم بفوائد مسلم (كتابي النكاح والطلاق) ت ٥٤٤/١١٤٩
Kâdî İyâz'ın (Ö. 544/1149) İkmâlü'l-Muʿlim bi-fevâʾidi Müslim eseri bağlamında fıkıhçılığı (Kitâbu'n-Nikâh ile Kitâbu't-Talâk bölümleri)
  1. Tez No: 786825
  2. Yazar: DUNYA RABEEA HADI HADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMETULLAH ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İkmâlü'l-Mu'lim, Kâdî İyâz, Kâdî İyâz'ın Fıkıh Anlayışı, (Ikmaal Al-Mu'allim, Qāḍī Ayadh, Fiqh of Qāḍī Ayadh)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma başta fıkıh, hadis vb. olmak üzere çeşitli ilimlerde eserleri olan Kâdî İyâz'ın İkmâlü'l-Mu'lim Bi-Fevâ'id (Fî Şerhi Sahihi)i Müslim adlı eserinin fıkhi açıdan ele alan bir araştırmadır. Bu eserlerin arasındaki Müslim'i şerhi Kâdî İyâz'ı hem fıkıh hem de kadılık makamı açısından seçkin bir konuma getirmiştir. Araştırmada, Maliki mezhebince önemli addedilen İkmâlü'l-Mu'lim eserinin dördüncü bölümündeki Kitabu'n-Nikah ve beşinci bölümde yer alan Kitabu't-Talak konuları ele alınmıştır. Kâdî İyâz, fıkhî hükümleri istinbat ederken izlediği yöntemi hadislere ve fıkıh usulü açısından ise icma ve kıyas gibi delillere dayandırmıştır. Araştırmada toplam 21 mesele hakkında tahliller yapılmış olup Kâdî İyâz'ın Maliki mezhebiyle hemfikir olduğu görüşler çerçevesinde hareket edilmiştir. Pekçok yerde Kâdî İyâz'ın kendi görüşleri mezhebinin hâkim görüşüyle paralellik göstermiştir. Diğer yandan Hanefî ve Şafiîlerle aynı görüşte olduğu veya bu görüşlere muhalif kaldığı konularda da, Kâdî İyâz'ın, kendi ve mezhebinin yöntemini dikkate alarak hareket ettiği tespit edilmiştir. Kâdî İyâz'ın İkmâlü'l-Mu'lim Bi-Fevâ'id (Fî Şerhi Sahihi)i Müslim adlı eserini ele aldığımız bu araştırma mukayeseli bir fıkıh çalışmasıdır. Tezde fıkıh mezheplerinin görüşleri mukayeseli bir yol izlenerek işlenmiştir. Aktarılan fıkhî görüşlerle Kâdî İyâz'ın görüşleri aynı doğrultuda ise bu görüş ilk görüş olarak ele alınmıştır. Ardından diğer mezheplerin görüşleri bu görüşlere ulaşırken fakihlerin kullandığı deliller, ilmi tartışmalar ve cevaplar yer almıştır. Her ne kadar cevaplar Kâdî İyâz tarafından karşıt fikir olarak bahsedilmese de araştırmada bu yönde bir tasarrufta bulunulmuştur. Ayrıca Sahiheynin dışındaki hadisler tahriç edilmiş olup, muhaddislerin bu konuda vardığı hükümler açıklanmıştır, Ardından delilin güçlü olmasına göre hâkim görüş zikredilmiştir, Bu araştırma giriş ve üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümde Kâdî İyâz'ın biyografisi işlenmiştir. İkinci bölümde Kâdî İyâz'ın fıkıh anlayışı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Kitabu'n-Nikah ve Kitabu't-Talak konuları incelenmiştir,Dürüst görüşmelerden elde edilen yargı alanlarından bahseden tutarlı bir yazı yaklaşımı izledi.Tez, varılan sonuçlar, öneriler ve kaynakça ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a Fiqh research, looking at the Fiqh of Qadi Ayadh (R.), the eminent scholar who has great knowledge, and in sciences, such as hadith, Fiqh and others. As a judge, the book Ikmaal Al-Mu'allim with Benefits of Muslim is one of the important books in the Maliki school of thought, and others, as it dealt in the fourth part the book of marriage and the fifth part the book of divorce, and it deals with the Fiqh rulings deduced from the honorable hadiths, and the approach adopted by Judge Ayadh in some of his Fiqh views was based on the principles of Fiqh such as consensus and measurement...etc. In my research I dealt with twenty-three issues that Judge did not deviate from the framework of his doctrine, so he always agreed with the Malikis, and if more than one opinion was found among the Malikis, then I find Judge Ayadh (R.) with the well-known opinion they have, and Judge Ayadh (R.) agrees. ) He differs from the rest of the other schools of thought, such as the Hanafis and Shafi'is, according to his doctrine. If they agree, he agrees, and if they disagree, he disagrees. In addition to that, this thesis has also dealt with the study of the Fiqh of the judge Imam Ayadh (R.) in the completion of the teacher with the benefits of a Muslim in (The Books of Marriage and Divorce) a comparative Fiqh study, in which I followed the approach that is based on the transmission of the views of the Fiqh schools, and collected what agreed with one opinion with referring to the sources that I quoted, as I made the opinion of Judge Ayadh, and the scholars who agreed with him the first opinion, and the opinions of other schools of thought were mentioned after him, in transferring and discussing the evidence of the jurists, clarifying the evidence from them, and transferring the responses to them. I made a response to it, just as I extracted the hadiths that were mentioned in the letter. If they are not authentic, then I mention the ruling of the hadith scholars on it, then after that with a statement of the correct opinion, according to the strength of the evidence. The study after the introduction included three sections and was as follows :The first section: Qāḍī Ayadh and his biography. The second section: The Fiqh of Qāḍī Ayadh. Section Three: Fiqh in the Books of Marriage and Divorce. Then the conclusion, results, recommendations, then sources and references.