منهجية القران الكريم في معالجة الانحرافات الاجتماعية
Sosyal Sapmaları tedavisinde Kuran Kerim metodoloji
  1. Tez No: 786828
  2. Yazar: MOHMMED AZEEZ ABED ABED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Metodoloji – Kuran Kerim – iyileştirme – sapma – sosyal – islami, Methodology – Qur'an – Improvement – Deviation – Social – Islamic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Sosyal Sapmaları tedavisinde Kuran Kerim metodoloji”başlıklı bu çalışma Dış yada beşeri nefisten kaynaklı bir grup etken sonucu Müslüman kişinin işleyebileceği sapma türlerini belirtmektedir. Bu sapmalar yolun sonunda kişinin kendisine zarar verebilir, bu zarar toplum bireylerine ve hatta toplumun tamamına yayılabilir, bu nedenle Kur'an-ı Kerim, insan nefsini sapkınlıktan uzak tutan bir takva ahlakı ile yüceltmeye çalışır, ama eğer bu nefis sapmaya düşerse Kuran Kerim bu nefisi arındıracak düzenlemeler getirmiştir. Ayrıca bu çalışma, Kur'an müfredatını diğer müfredatlardan ayıran özellikleri ortaya koymuştur, çünkü hayal değil gerçektir, tüm sapmaları tedavi eder, evrensel zaman ve mekan sınırlaması yoktur, rahmet yönüne göz kapatmaz. Ayrıca çalışma, Kur'an müfredatının getirdiği yöntemler açıklamıştır, İnsan ruhuna uygun yöntemlerdir, bazen sapmalardan uzak durmaya teşvik eder, bazen de sapmalara düşmekten korkutur, bu çalışma aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'de yer alan yöntemlere de açıklık getirmiştir, Reformcu ve eğitimcilerin kendi toplumlarında meydana gelen sapmaları ele alışlarında kıssa ve hutbe ve diyalog yöntemi gibi yöntemlerden yararlanabilirler. Kur'an-ı Kerim'in bireyi ve toplumu koruma konusunda kendine has bir yaklaşımı vardır, bugün sapmalar ile dolup taşan İslam Alemi kurtulmayı ve arındırmayı çocuklarına istiyorsa bu yöntemleri kullanmalıdır , Kuran Kerim indirilmeden önce sapmalar ile dolu cahiliye toplumu sapmalardan arındırılmış bir toplum haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Methodology of Qur'an in Curing Social Deviations”indicates the types of deviations that a Muslim person can commit as a result of a group of factors originating from external or human nafs. As a result of these deviations, the person may harm himself. Such a possibility can spread to the members of the society and even to the whole society. For this reason, the Qur'an tries to elevate the human soul with the morality of taqwa that keeps it away from perversion, but if this soul goes astray, the Qur'an has introduced regulations that will purify it. In addition, in this study, the features that distinguish the Qur'an curriculum from other curriculums were revealed. The Quran is not a dream but reality. It includes the treatment of all deviations. The Qur'an does not have a universal time and place limitation, it does not turn a blind eye to the direction of mercy Another issue discussed in this study is the methods brought by the Qur'an curriculum. These methods are suitable for the human spirit. Sometimes it encourages you to stay away from deviations, sometimes it scares you to fall into deviations. This study also clarified the methods in the Qur'an. Reformers and educators can benefit from methods such as parable, sermon and dialogue method in their handling of deviations in their own societies. The Qur'an has a unique approach to protecting the individual and society. If the Islamic world, which is full of deviations today, wants to save and purify their children, they should use the methods specified in the Qur'an. Before the Quran was sent down, the society of ignorance, which was full of deviations, became a society free of deviations.