Çerezlik kabağın yüzeyaltı damla sulama sistemiyle farklı sulama frekanslarında verimi ve su kullanımı
Yield and water use of pumpkin irrigated with drip and subsurface drip irrigation systems at different frequencies
- Tez No: 786835
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla Sulama Sistemleri, Sulama Aralığı, Çerezlik Kabak Bitkisi, Drip irrigation systems, irrigation intervals, pumpkin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmada, damla sulama ve yüzey altı damla sulama sistemleri ile farklı sulama frekanslarında yapılan sulamaların çerezlik kabak bitkisine (Cucurbita pepo L.) olan etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Kayseri'de 2022 yetiştirme döneminde Tesadüf Bloklarında Tesadüf Parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulan denemede, yüzey altı damla sulama sistemi ve damla sulama sistemiyle çerezlik kabak 4 gün, 8 gün ve 12 gün arayla sulanmıştır. Damla sulama sistemleri meyve boyutları ve meyve verimi üzerine önemli düzeyde etkili olurken sulama frekanslarının etkisi önemli bulunmamıştır. Damla sulama ve yüzey altı damla sulama sisteminden 25.82 t/ha ve 18.23 t/ha meyve verimi elde edilirken 441.9 kg/ha ve 385.9 kg/ha tohum verimi elde edilmiştir. Sulama frekansı 4, 8 ve 12 gün için tohum verimi 431.4, 422.4 ve 388.0 kg/ha çerezlik kabak tohumu üretilmiştir. Yüksek kullanılabilir su tutma kapasiteli (156.8 mm/m) tınlı kumlu toprakta 12 günlük sulamada daha düşük verim alınmasına karşılık bu fark önemli bulunmamıştır. Yüzey altı damla sulama sisteminde lateral boruların sığ yerleştirilmesi, yeterli toprak işlemeyi engellemesi nedeniyle beklenilen verim artışı elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of different irrigation frequencies applied with drip and subsurface drip irrigation systems on pumpkins. The pumpkin was irrigated at 4 days, 8 days and 12 days intervals with drip irrigation and subsurface irrigation systems in this experiment, which was carried out in 2022 under Kayseri conditions and arranged according to randomized blocks with three replications. Although the drip irrigation systems significantly affected pumpkin fruit sizes and fruit yield, but the frequency treatments did not affect significantly. Drip irrigation and subsurface drip irrigation systems produced 25.82 and 15.83 t/ha fruit yields, and 441.9 and 385.9 kg/ha seed yields, respectively. Irrigation applications at 4, 8 and 12 days produced 431.4, 422.4 and 388.0 kg/ha seed yields. The irrigation treatments of 100%, 75%, and 50% produced 914, 653, and 541 kg/ha pumpkin seed yields. Although lower seed yield was obtained with 12-day irrigation intervals in sandy loam textured soil, which has higher total available water capacity (156.8 mm/m), this yield did not differ significantly than the other treatments. The expected yield improvement irrigating with subsurface drip systems was not achieved because of shallow installation of subsurface lateral lines prevented favorable soil tillering.