Nar kabuğu fenolik bileşiklerinin saflaştırılarak diyabet ile ilişkili bazı enzimler üzerine inhibisyon düzeylerinin belirlenmesi
Determination of inhibition effects on some diabetes-related enzymes by purifying phenolic compounds from pomegranate peel
  1. Tez No: 786890
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZCANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nar kabuğu, biyoaktif özellik, enzim inhibisyonu, antidiyabetik etki, HPLC-DAD, saflaştırma, punikalagin, Pomegranate peel, bioactive property, enzyme inhibition, antidiabetic effect, HPLC-DAD, purification, punicalagin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Meyve ve sebze endüstrisinde açığa çıkan yan ürünler içerdiği yüksek biyoaktif bileşenlerden dolayı katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Atık olarak nitelendirilen maddeler ise biyoaktif bileşenler açısından zengindir. Narın meyve suyuna işlenmesi esnasında çok miktarda nar kabuğu açığa çıkmaktadır. Nar kabuğu biyoaktif bileşiklerce zengindir ve en çok bulunan bileşik hidrolize tanen grubunun üyesi punikalagindir. Nar kabuğunun sağlık etkileri bilinmekle birlikte nar kabuğunda bulunan fenolik bileşiklerin sağlık üzerinde bireysel etki mekanizmaları yeterince incelenmemiştir. Hicaz, Wonderful ve Deve dişi olmak üzere üç çeşit nar kabuğu kullanılarak, nar kabuğunun fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiş, semipreparatif HPLC ile punikalagin başta olmak üzere 6 fraksiyon (P1, P2, P3, P4, P5 ve P6) saflaştırılmış ve diyabetle ilgili enzimler üzerindeki inhibisyon etkileri incelenmiştir. Analizler in vitro ortamda gerçekleştirilmiştir. Hicaz, Wonderful ve Deve dişinde toplam punikalagin miktarı sırasıyla 99.033±3.079a, 90.043±7.641a, 183.027±6.141b mg/g KM olarak bulunmuştur. Ekstrakt ile kıyaslandığında saflaştırılan fraksiyonlar daha yüksek antioksidan aktivite göstermiştir. Nar kabuğu ekstraktları ve saflaştırılan fraksiyonlar α-glukozidaz enzimini inhibe ederken, α- amilaz ve lipaz enzimi üzerinde inhibisyon etkisi gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular mevcut literatür ile uyumlu olup araştırma sonucunda meyvenin yanı sıra artık materyallerinde biyoaktif bileşiklerce zengin olduğu ve nar kabuğu ekstraktlarının ve saflaştırılan fraksiyonların antidiyabetik özelliklere işaret eden α-glukozidaz enzimini inhibe edici özelliklere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
By-products released in the fruit and vegetable industry are used in various sectors by being converted into products with high added value due to the high bioactive components they contain. It is rich in bioactive components with the substance considered waste. During the processing of pomegranate into juice, a large amount of pomegranate peel is exposed. Pomegranate peel is rich in bioactive compounds and the most abundant compound is punicalagin, a member of the hydrolyzed tannin group. Although the health effects of pomegranate peel are known, the individual action mechanisms of phenolic compounds in pomegranate peel on health have not been adequately studied. The physical and chemical properties of the pomegranate peel were determined by using three types of pomegranate peels including Hicaz, Wonderful and Deve Dişi, and 6 fractions (P1, P2, P3, P4, P5 and P6), mainly punikalagin, were purified by semipreparative HPLC, and their inhibition effects on diabetes-related enzymes were determined. Analyzes were performed in vitro. The inhibitory effects on the total amount of punicalagin in Hicaz, Wonderful, and Deve dişi were found to be 99.0339±3.07926a, 90.0433±7.641a, 183.0279±6.14159b mg/g DM, respectively. Compared with the extract, the purified fractions showed higher antioxidant activity. While pomegranate peel extracts and purified fractions inhibited the α-glucosidase enzyme, no inhibition effect was observed on the α-amylase and lipase enzymes. The findings are compatible with the existing literature, and as a result of the research, it has been seen that besides the fruit, the residue materials are rich in bioactive compounds and the pomegranate peel extracts and purifying fractions have inhibitory properties of the α-glucosidase enzyme, which indicates antidiabetic properties.