Mobilya üretim makinelerinde titreşim yardımı ile kestirimci bakım uygulaması
Predictive maintenance application with vibration aid in furniture manufacturing machines
  1. Tez No: 786893
  2. Yazar: ABDULKADİR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ TAPLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kestirimci bakım yöntemi, titreşim analizi, rulmanlar, Predictive maintenance method, Vibration analysis, roller
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Makinelerdeki plan dışı duraklamalar ve arızanın sebep olduğu beklemeler üretim için önemli zaman ve iş gücü kaybına yol açmaktadır. Arızalar oluşmadan önce engellenmek için kestirimci bakım uygulaması önemli bir yer kaplamaktadır. Kestirimci bakım uygulamalarının amacı makinelerde olağan dışı bir titreşim ve çalışma performansını gözleyerek daha az zaman ve performans kaybı ile planlı bir bakım çalışması yapmaktır. Boytaş-1 fabrikasında yapılan çalışmada kenar işleme, Tıraşlama ve freze motorlarındaki rulman arızaları gözlenmiştir. Yapılan gözlem ve analiz sonucunda arızalar giderilmiştir. Bakım sonrası yapılan ölçümlerde titreşim seviyelerinin istenilen genlik seviyesine geldiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unplanned pauses in machines and waiting times caused by malfunctions cause significant time and labor loss for production. Predictive maintenance practice occupies an important place in order to prevent malfunctions before they occur. The purpose of predictive maintenance practices is to observe an unusual vibration and operating performance of the machines and to carry out a planned maintenance work with less time and performance loss. In the study carried out in Boytaş-1 factory, bearing failures in edge processing, trimming and milling motors were observed. As a result of the observation and analysis, the faults were corrected. In the measurements made after the maintenance, it was observed that the vibration levels reached the desired amplitude level.