Diesel yakıtı-ayçiçek yağı karışımlarının diesel motorlarda yakıt olarak kullanılma imkanlarının araştırılması
The investigation of the possibilities of using diesel fuel - sunflower oil mixture in diesel engines as fuel
  1. Tez No: 78700
  2. Yazar: HİDAYET OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: bitkisel yağlar, ayçiçek yağı, diesel yakıtı, diesel motor, seyreltme, karışım, biyokütle, vegetable oils, sunflower oil, diesel fuel, diesel engine, dilition, blends, biomass
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi DIESEL YAKITI - AYÇİÇEK YAĞI KARIŞIMLARININ DİESEL MOTORLARINDA YAKIT OLARAK KULLAMLMA İMKANLARININ ARAŞTDULMASI Hidayet OĞUZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Fikret DEMİR 1998, 52 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Fikret DEMİR Doç. Dr. Hüseyin ÖĞÜT Doç. Dr. Recai GÜRHAN Özellikle 1973 'deki petrol krizinden sonra, enerji maddelerinin yüksek fiyatı, bir çok ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarından yağların, yakıt olarak kullanımının araştırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Diesel yakıtına ikame olarak, bitkisel yağlar yaygın olarak düşünülmeye başlanmıştır. Örnek olarak ayçiçeği yağı alternatiflerden birisidir. Bu çalışmada, önce yakıtın fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Viskozite hariç ayçiçek yağının fiziksel özellikleri diesel yakıtının özelliklerinden pek farklı değildir. Yüksek viskozite sorununu çözmede seyreltme, mikroemilsiyon, piroliz ve transesterifikasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Seyreltme yöntemi bitkisel yağlara uygun miktarlarda diesel yakıtı karıştırılarak elde edilmektedir. Bu çalışmada seyreltme yöntemi kullanılmıştır. Ayçiçek yağı diesel yakıtına hacimsel olarak %20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 oranlarında karıştırılarak seyreltilmiştir. Elde edilen bu yakıtlar motorda herhangibir değişiklik yapılmadan kullanılmıştır. Elde edilen bu karışımlar dört zamanlı, üç silindirli, 43 kW gücünde John Deere 3179 DF diesel bir motorda denenerek, diesel yakıtı ile mukayese edilmiştir. Ayrıca yakıt tüketimi, tork, güç, duman yoğunluğu ve HC, CO, CO2 olarak gaz emisyonları incelenmiştir. Sonuç olarak rafine edilmiş ayçiçeği yağı ile diesel yakıtı karışımları kullanıldığı zaman, diesel yakıtı ile mukayese edildiğinde, motor performansında önemli oranlarda değişme olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Hidayet O?UZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Doç. Dr. Fikret DEMİR 1998,52 Page Jury : Assoc. Prof. Dr. Fikret DEMİR Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT Assoc. Prof. Dr. Recai GÜRHAN The high cost of energy matters as well as the concern over the availability of petroleum have brought much pressure on many countries to search for renewable energy sources, especially after the petroleum crisis in 1973. Vegetable oil fuels such as sunflower oil fuel provide one of the alternative forms of energy that are currently being studied, particularly as a diesel fuel substitute. This study was initiated to determine the fuel-related pysical properties of sunflower oil. Except for its viscosity, the physical properties of the sunflower oils were not much diflrent from the specification of diesel fuel Dilution, microemulsification, pyrolysis and transesterification are the four different techniques used to solve the problems encountered with high viscosity. In the dilution technique, fuel alternatives are prepared by adding certain amount of convenient vegatable oil to diesel fuel In this study, the fuel alternatives were processed with dilition technique to get the desired viscosity. The range of dilution rates considered was 20/80%, 30/70%, 40/60%, 50/50%, 60/40%, 70/30%, and 80/20% based on the volumetric ratio of sunflower oil to diesel fuel. They can readily be used without any need for modifications of the engine. These fuels were compared with diesel fuel in a four- stroke,, 3-cylinder, 43 kW John Deere 3179DF diesel engine. The influence of the blends (diesel fuel + sunflower oil), for a large range of loads, has been examined on fuel consumption, torque, power, exhaust smokeness and exhaust-gas emissions such as hydrocarbons (HC), carbon monoxide (CO) and carbon dioxide (CO2). According to the results of this research, there was no practically significant change in operating performance and engine data in comparison with diesel fuel when the mixture of refined sunflower oil and diesel fuel were used.