Dijital pazarlama uygulamalarının müşteri memnuniyetine etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study on determining the effects of digital marketing applications on customer satisfaction
- Tez No: 787032
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Dijital Pazarlama, Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Marketing, Digital Marketing, Customer, Customer Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dijital pazarlama, teknolojinin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu sayede dijital pazarlama araçlarının kullanımını da hız kazanmıştır. Hemen her bireye ulaşan dijital pazarlama uygulamalarının kullanım özellikleri farklılık göstermekle birlikte, müşteriler tarafından da farklı şekilde karşılanabilmektedir. Bazı müşteriler dijital pazarlama uygulamalarının kullanımını kolay olarak bulurken, bazıları ise kullanım zorluğundan şikayet edebilmektedirler. Bu araştırmada dijital pazarlama uygulamalarının müşteri memnuniyetine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hüseynzada (2018) tarafından geliştirilmiş olan Online Alışveriş Siteleri Kullanım Kolaylığı Ölçeği (KKÖ) ve Online Alışveriş Siteleri Müşteri Memnuniyeti Ölçeği (MMÖ) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 24.0 istatistiksel veri analiz programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda online alışveriş sitelerine ilişkin kullanım kolaylığı ile online alışveriş sitelerine ilişkin müşteri memnuniyeti arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital marketing has become an integral part of social life with the spread of technology. In this way, the use of digital marketing tools has also accelerated. Although the usage characteristics of digital marketing applications that reach almost every individual differ, they can be met differently by customers. While some customers find digital marketing applications easy to use, others may complain about the difficulty of using them. In this research, it is aimed to examine the effect of digital marketing applications on customer satisfaction. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. In the research, the Online Shopping Sites Ease of Use Scale (SCA) and Online Shopping Sites Customer Satisfaction Scale (MMS) developed by Hüseynzada (2018) were used as data collection tools. SPSS 24.0 statistical data analysis program was used in the analysis of the research data. As a result of the research, it was concluded that there is a significant and positive relationship between the ease of use of online shopping sites and satisfaction with online shopping sites.