Dijital pazarlama faaliyetlerinin online ve fiziksel mağazalardaki kanal çatışmasına etkisi, mücevherat sektörü örneği
The impact of digital marketing activities on the channel conflict between online and physical stores: a jewelry sector example
- Tez No: 977788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik pazarlama, Pazarlama kanalları, Çevrimiçi pazarlama, Çoklu kanal pazarlama, Electronic marketing, Marketing channels, Online marketing, Multichannel marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijital pazarlama faaliyetlerinin mücevherat sektöründe, online ve fiziksel mağazalar arasında ortaya çıkan kanal çatışmalarına olan etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, işletmelerin geleneksel pazarlamadan çok kanallı stratejilere yönelmesine neden olmuş, dijital pazarlama uygulamaları, müşteri deneyimi, marka algısı ve satış performansı üzerinde belirleyici rol oynamaya başlamıştır. Çalışmada, firma bünyesindeki franchise ve şube mağazalarında yürütülen dijital pazarlama faaliyetleri, fiyatlandırma, stok yönetimi, kampanya uyumsuzlukları ve müşteri memnuniyeti gibi alanlarda oluşturduğu etkiler, odak grup görüşmeleri aracılığıyla nitel veri toplaması yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, dijital pazarlama uygulamalarının kanallar arası entegrasyonu güçlendirerek satış performansını artırmak, kanal çatışmalarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini iyileştirici stratejik öneriler sunmaktır. Elde edilen bulgular, dijital ortam ile fiziksel mağazalar arasındaki uyumsuzlukların özellikle fiyat ve stok farklılıklarının müşteri beklentilerini olumsuz etkilediğini, bu durumun ise kanal çatışmasına yol açarak işletme performansı üzerinde sıkıntı oluşturduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, literatüre, dijital pazarlamanın çok kanallı satış stratejilerine entegrasyonunun önemi, ortaya çıkan çatışmaların kaynağı ve bu sorunların aşılmasına yönelik stratejik modeller açısından özgün katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the effects of digital marketing activities on the channel conflict between online and physical stores in the jewelry sector. The rapid development of digital technologies has prompted businesses to shift from traditional marketing approaches to multi-channel strategies, and digital marketing practices have begun to play a decisive role in customer experience, brand perception, and sales performance. In this study, the impacts of digital marketing activities conducted in the firm's franchise and branch stores regarding pricing, inventory management, campaign inconsistencies, and customer satisfaction were analyzed through qualitative data collected via focus group interviews. The primary objective of the research is to offer strategic recommendations that strengthen channel integration, thereby enhancing sales performance, reducing channel conflicts, and improving customer satisfaction. The findings indicate that the mismatches between the digital and physical channels, particularly discrepancies in pricing and inventory levels, adversely affect customer expectations and lead to channel conflicts that hinder overall business performance. The results of this study are expected to make an original contribution to the literature by emphasizing the importance of integrating digital marketing into multi‐channel sales strategies and by providing a basis for the development of integrated strategic models to alleviate these conflicts.