Cİttaslow (yavaş şehir) destinasyonlarındaki yerel halkın turizm algısı: Perşembe ilçesi üzerine bir araştırma
Tourism perception of local people in cittaslow (slow city) destinations: A research on Perşembe district
  1. Tez No: 683412
  2. Yazar: HASAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÖNENÇ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Cittaslow (Yavaş Şehir), Turizm Algısı, Yerel Halk, Perşembe İlçesi, Cittaslow (SlowCity), Tourism Perception, Local People, Persembe District
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Global dünya düzeninde değişim ve gelişim süreci hızlı bir evre izlemektedir. Hız kavramı izlediği bu ivme gereği insan yaşamına ve insanın ilişki içinde olduğu doğal yapıya zarar verici etkilerde bulunmaktadır. Bu yıkıcı hıza karşı birtakım karşı tepkiler silsilesi olarak ortaya çıkan“Yavaş”kavramı önce kendisini 1980'li yıllarda İtalya'da yeme-içme kültürüne sahip çıkmak amacı ile Yavaş Yemek (Slow Food) olarak göstermiş daha sonra kavram gelişerek kent dokusuna ve yerel kent kültürüne sahip çıkmak için de kendisine Yavaş Şehir olarak anlam kazandırmıştır. İtalya'da bir tepki hareketi olarak doğan olgunun başarısı tüm dünya kentlerini harekete geçirmiş olmakla beraber kavram yeni bir destinasyon oluşturulmasından dolayı bir akım haline gelmiştir. Türkiye'de Cittaslow akımı 2009 yılında birliğe İzmir Seferihisar ilçesinin dahil olmasıyla başlamış ve 2020 itibariyle Türkiye'deki üye Cittaslow kent sayısı 18'e yükselmiştir. Bu araştırmada amaçlanan; Karadeniz bölgesinde ilk Cittaslow kent ünvanına sahip Ordu ilinin Perşembe ilçesinde yaşayan yerel halkın turizm bakış açılarını Yavaş Şehir bakış açısı ile belirleyip bu bağlamda Cittaslow kavramı ile bağdaşmayan sorun var ise tespit ederek, Perşembe ilçesi yerel halkının refah düzeyini artırıp turizm sürecine dahil olmalarını sağlayarak kent turizmine katkıda bulunmaktır. Perşembe ilçesindeki yerel halkın temel alındığı çalışmada Perşembe yerel halkının turizm hakkındaki algı ve tutumlarını tespit etmek amacı ile nicel araştırma yöntemlerinden olan“Betimsel Tarama Modeli”kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 400 kişiye anket tekniği uygulanmış olup 381 örneklem büyüklüğü olan anket kullanılabilir verileri taşıdığından araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen veriler IBM firmasının“Statistical Package for the Social Sciences”olarak ifade edilen IBM SPSS 20.0 sosyal bilimlerde anket ve gözleme dayalı veri analizi için kullanılan analiz programı ile analiz edilmiştir. Ayrıca, bu araştırmadaki görsel anlatım ve grafiklerin kullanımında, Yeni Zelanda Auckland Üniversitesi tarafından geliştirilen“R Project”programından da faydalanılmış olup araştırmaya ait hipotezlerin sınanması ve operasyonel hale getirilmesi söz konusu programlar aracılığı ile sağlanmıştır. Araştırmada kullanılan turizm algısı ölçeği ve alt boyutlardan elde edilen değerlerin dağılımlarının normal dağılım gösterip göstermediklerinin kontrolü Kolmogorov-Smirnov testi ile yapılmıştır. Araştırmanın katılımcılarının ölçek ve alt boyutlar dağılımı normal dağılım göstermediğinden gruplar arası farklılıkların tespitinde parametrik olmayan testler olan Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Kruskal-Wallis H testi sonucunda gruplar arasındaki farklılıkların tespitinde parametrik olmayan çoklu karşılaştırma testlerinden Dunn's testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Turizm Algısı Ölçeği ve alt boyutlarının güvenirliliği için Cronbach's Alpha katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Perşembe ilçesi yerel halkının genel turizm algı düzeyleri; yerel halkın demografik özelliklerine, mesleki durumlarına,“Cittaslow”kavramını bilme durumuna, aylık gelirine ve o bölgede ikamet etme durumlarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The process of change and development in the global world order follows a rapid phase. Due to the acceleration it follows, the concept of speed has damaging effects on human life and the natural structure that human beings are in contact with. The concept of“Slow”, which emerged as a series of reactions against this destructive speed, first showed itself as Slow Food in the 1980s in order to protect the eating and drinking culture in Italy, then the concept developed and developed into the urban texture and local urban culture. In order to claim it, it has given itself a meaning as a Slow City. Although the success of the phenomenon, which was born as a reaction movement in Italy, has mobilized all world cities, the concept has become a trend due to the creation of a new destination. Cittaslow movement of troops in Turkey, Izmir started in 2009 with the inclusion of Seferihisar Cittaslow towns and cities by 2020 the number of members has increased to 18 in Turkey. The aim of this research is; Determining the tourism perspective of the local people living in Persembe district of Ordu, which has the title of the first Cittaslow city in the Black Sea region, with the perspective of Slow City and determining if there is a problem incompatible with the concept of Cittaslow. In this context, it will increase the welfare of the local people of Persembe district and ensure that they are included in the tourism process. In the study based on the local people in the district of Perşembe, the“Descriptive Screening Model”, one of the qualitative research methods, was used in order to determine the perceptions and opinions of the local residents of Persembe about tourism. Survey technique was applied to 400 people as a data collection tool, and the questionnaire with a sample size of 381 was included in the study because it carries usable data. The data obtained were analyzed with the IBM SPSS 20.0 analysis program used for survey and observational data analysis in social sciences, which is referred to as the“Statistical Package for the Social Sciences”of IBM. In addition, in the use of visual expressions and graphics in this study, the“R Project”program developed by the University of Auckland, New Zealand was also used, and the hypotheses of the research were tested and operationalized through these programs. The Kolmogorov-Smirnov test was used to check whether the distribution of values obtained from the tourism perception scale and sub-dimensions used in the study showed normal distribution. Since the distribution of the scale and sub-dimensions of the participants of the study did not show normal distribution, the non-parametric tests Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used to determine the differences between groups. Dunn's test, one of the nonparametric multiple comparison tests, was used to determine the differences between groups as a result of the Kruskal-Wallis H test. The findings obtained within the scope of the research were evaluated at a 95% confidence interval. Cronbach's Alpha coefficient was used for the reliability of the Tourism Perception Scale and its sub-dimensions. As a result of the research, the general tourism perception levels of the local people of Persembe district; It has been determined that there are differences according to the demographic characteristics of the local people, their occupational status, their knowledge of the“Cittaslow”concept, their monthly income and their residence status in that region.