The role of cultural activities in preserving the Palestinian idntity in occupied East Jerusalem
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistin kimliğinin korunmasında kültürel faaliyetlerin rolü
- Tez No: 787465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin-İsrail çatışması, yumuşak güç, Doğu Kudüs, ulusal kimlik, sanat ve kültür, Filistin, İsrail, Kudüs tarihi, Kudüs'ün geleceği, Kutsal Topraklar, Filistin'in başkenti, Palestine-Israel conflict, soft power, East Jerusalem, national identity, art and culture, Palestine, heritage, Israel, history of Jerusalem, capital of Palestine
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kudüs kentindeki İsrail-Filistin çatışması, sadece topraklar ve dini mekânlar üzerindeki kontrolün kimin elinde olduğuyla ilgili değil, aynı zamanda kültürel bir mücadeleyi de içeriyor. Filistinliler şehirde ulusal kimliklerini koruma konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyorlar, bu nedenle bu araştırma Filistinlilerin kültürel çabalarını incelemeyi amaçlıyor. Çalışma, nitel, tarihsel ve keşifsel araştırma ve kültürel alanda çalışan Filistinlilerle röportajlar dahil olmak üzere güvenilir yöntemleri benimsemiştir. Çalışma, Filistinlilerin İsrail politikalarını ve kültürel faaliyetler üzerindeki kısıtlamaları nasıl ele aldığına odaklandı. Çalışma, Filistinlilerin kentte kimliklerini korumanın önündeki en büyük engelleri ortaya çıkardı. İşgal gerçeği nedeniyle objektifti. Kudüs'teki kültürel alanın yönetimindeki eksiklikler nedeniyle de özneldi. Çalışmanın bulguları, Filistinlilerin Filistin kültürel anlatısını bir yumuşak güç olarak yeniden canlandırmayı kısmen başardıklarıydı. İşgal lehine işleyen güç dengelerindeki farklılık nedeniyle kültürlerini istenilen şekilde canlandıramadılar. Çalışma önerilerle sona erdi. En önemli tavsiye, akademisyenler, dini şahsiyetler, entelektüeller, örgütler ve destekçiler de dahil olmak üzere tüm paydaşların şehirdeki Filistin kültürel varlığını güçlendirmek ve geliştirmek için çabalarını birleştirmekti.
Özet (Çeviri)
The Israel-Palestine conflict in the city of Jerusalem is not only about who dominates control over the land and religious sites, but it includes a cultural struggle used as a soft power. Palestinians have faced massive challenges in preserving their national identity in the city, so this research attempts to examine Palestinian cultural efforts against the Israeli narrative. The study adopted reliable methods including qualitative, historical and exploratory research and interviews with Palestinians working in the cultural field, the study focused on how Palestinians handle the Israeli policies and restrictions - against cultural activities - to emphasize the Palestinian identity of Jerusalem. The study found out the major obstacles facing Palestinians in preserving their identity in the city which were objective because of the bitter reality of the occupation, and subjective because of the shortcomings in managing the cultural field in Jerusalem. The findings of the study were that the Palestinians partially succeeded in reviving the Palestinian cultural narrative as means of preserving identity, but not in the desired manner, due to the difference in the balance of power that tends in favor of the occupation. The study concluded with many recommendations, the most important was to consolidate efforts by all stakeholders including scholars, religious figures, intellectuals, Palestinian organizations and supporters to empower and improve the Palestinian cultural presence in the city. Along with providing the necessary financial support to establish and support cultural activities and Palestinian steadfastness in Jerusalem in general.