Kalkınmacı dış politika: Türkiye ve Güney Afrika karşılaştırması
Developmental foreign policy: Comparative analysis of Turkey and South Africa
- Tez No: 787478
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL PARLAR DAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
21. yüzyıl itibarıyla kalkınma kavramının geçirdiği dönüşüm nedeniyle kalkınmacı devlet anlayışlarında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Salt ekonomik büyümeye odaklı faaliyetlerini yürüten Doğu Asya kalkınmacı devletlerinin yerine daha dinamik, toplum ve iş dünyası arasındaki koordinasyonu sağlayabilen ve buna uygun kurumsal yapıyı kendi bünyesinde oluşturabilen kalkınmacı devletlerden bahsedilmeye başlanmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin kalkınmacı devlet uygulamalarını hem iç hem de dış politikada yürütmesi kalkınma hedeflerine ulaşmak için önemli hale gelmiştir. Kalkınma ve dış politika bağlamında yapılan çalışmalarda, kalkınma yardımları çerçevesinde yürütülen dış politika faaliyetlerinin ele alındığı, bağışçı devletlerin bağış alan devletler üzerindeki kalkınma etkileri, kalkınma ve güvenlik konuları arasındaki nedensellik bağları tartışma konuları haline gelmiştir. Bu çalışma, Güney Afrika ve Türkiye'nin“Kalkınmacı Dış Politika”kavramına ilişkin araçların belirlenebilmesi amacıyla ekonomik, sosyal, diplomatik ve güvenlik ana boyutları altında belirlenen alt başlıklar üzerinden yeni bir model önerisinde bulunmuş; kalkınma ve dış politika bağlantısına ilişkin bir kalkınmacı dış politika endeksi oluşturulmaya çalışılmıştır. Yeni model içerisinde yer alan her bir boyut dikkate alınarak Güney Afrika ve Türkiye'nin kalkınmacı dış politika uygulamaları kurumsal, tarihsel ve politika dönüşümleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Söz konusu iki ülkenin sosyal boyut anlamında sivil toplum ve akademi yapısı ile devlet-özel sektör işbirliği eksenlerinde politika alanının bulunmadığı görülmüştür. Günümüzde ortaya çıkan pandeminin etkisi ve yeşil ekonomi vurgusunun artması ile birlikte kalkınmacı dış politika uygulamaları çevre ve sağlık gibi yeni boyutları ile birlikte yeniden ele alınmaya başlanmıştır. Özetle, bu çalışmada yeni bir kalkınmacı dış politika modellemesi çerçevesinde ekonomik, sosyal, güvenlik ve diplomatik boyutlar dikkate alınarak Güney Afrika ve Türkiye'nin uyguladıkları kalkınmacı dış politika mercek altın alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the transformation of the concept of development as of the 21st century different developmental state understandings have emerged. Instead of the East Asian developmental states, which carry out their activities solely focused on economic growth, more dynamic developmental states that can provide coordination between the society and the business world and create the appropriate institutional structure have begun to be mentioned. It has become important for developing countries to carry out developmental state practices in both domestic and foreign policy in order to achieve their development goals. In studies carried out in development and foreign policy, the development effects of states on donor states, causality links between development and security issues have become topics of discussion, in which foreign policy activities carried out within the framework of development assistance are discussed. This study proposed a new model based on the main dimensions of economic, social, diplomatic and security in order to determine the tools related to the concept of“Developmental Foreign Policy”of South Africa and Turkey and a new developmental foreign policy index regarding the connection between development and foreign policy was created. With the increasing emphasis on green economy and the impact of the emerging pandemic, developmental foreign policy practices have begun to be reconsidered with new dimensions such as environment and health. In summary, the developmental foreign policies of South Africa and Turkey will be examined by considering the economic, social, security and diplomatic dimensions within the framework of a new developmental foreign policy model.
Benzer Tezler
- Turkey's 'Benevolent expansion' in Somalia: Development gifts and power resources of an emerging country
Türkiye'nin Somali'deki 'Hayırsever genişlemesi': Kalkınma hediyeleri ve bir yükselen ülkenin güç kaynakları
ERDEM KAYSERİLİOĞLU
- Aid motives of emerging donors: Case studies of Turkey and India
Gelişmekte olan ülkelerin dış yardım motivasyonları: Türkiye ve Hindistan örnekleri
HENOK TEKA
Doktora
İngilizce
2020
Uluslararası İlişkilerEge ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ELİF YENEROĞLU
- L'entrée de la Turquie en Afrique sub-Saharienne face à l'influence Française et la présence Chinoise
Fransız etkisi ve Çin varlığına karşı Türkiye'nin Sahara altı Afrika ülkelerine girişi
KOUE PİERRE FRANCİS BOLOU
Yüksek Lisans
Fransızca
2011
Uluslararası İlişkilerGalatasaray ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. F. SELCAN SERDAROĞLU
- Perceptions of the foreign policies of France and Turkey in francophone Africa: An elite perspective of cameroon and cote d'ivoire
Frankofon Afrika ülkelerinde Fransa ve Türkiye dış politikası algıları: Kamerun ve Fildişi Sahili Elitleri'nın bakışı
NKWAH AKONGNWI NGWA
Doktora
İngilizce
2019
Uluslararası İlişkilerAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BİROL AKGÜN
- Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkiler (2010-2020)
Economic relations between Turkey and Republic of South Africa (2010-2020)
BISHARO ALI MOHAMUD
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Ekonomiİstanbul Ticaret ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAT KÖKSAL