Jordanian insurance companies, a comprehensive analysis with multi-criteria decision making process
Ürdün sigorta şirketleri, çok kriterli karar verme süreci ile kapsamlı bir analiz
- Tez No: 787484
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Sigortacılık, Econometrics, Economics, Insurance
- Anahtar Kelimeler: CRITIC, EDAS, En Iyi Performans, MCDM Analizi, Multi-MOORA, TOPSIS, Ürdün Sigorta Sektörü, Best Performing, CRITIC, EDAS, Jordanian Insurance Sector, MCDM Analysis, Multi-MOORA, TOPSIS
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu ampirik analizin amacı, Ürdün sigorta piyasasında şu anda en iyi performans gösteren şirket / şirketleri belirlemek, Ocak 2018'den Aralık 2020'ye kadar olan dönemi kapsayan en son halka açık finansal tabloları, tüm sigorta şirketleri (tüm sektör) için üç yıllık denetlenmiş finansal tabloları analiz etmektir. Çalışma, en iyi sonuçları elde etmek ve verilerin mevcut bilimsel yöntemlerle olası uyumsuzluğunu ortadan kaldırmak için birden fazla analiz yönteminin kullanılmasına benzersiz bir şekilde odaklanmaktadır, üç Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) yöntemi uygulanmıştır; Oran Analizi (MOORA) çarpımı temelinde tam Çok Amaçlı Optimizasyon, Ortalama çözümden (EDAS) uzaklığa ve ideal çözüme (TOPSIS) benzerlik göstererek sipariş tercihi tekniğine dayalı değerlendirme. Ek olarak, analizdeki kriter ağırlıklarını belirlemek amacıyla Kriterler Arası Korelasyon Yoluyla Kriter Önemi (CRITIC) yapılmıştır. Daha önce belirlenen yöntemlere dayanan bulgular, sektördeki en iyi ve en kötü performans gösteren şirketleri belirleyerek tutarlı sonuçlar göstermiştir. Arab Orient Insurance Co tüm yıllarda en üst sırada yer aldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this empirical analysis is to identify the top currently performing company/s in the Jordanian insurance market using most recent publicly available financial statements, period covering January 2018 through December 2020, three annual audited financial statements for all insurance companies (the whole sector) were analyzed. The study uniquely focuses on utilizing multiple methods of analysis in order to achieve best results, and eliminate possible non compatibility of data with the available scientific methods, three Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods were conducted; the full Multi-Objective Optimization on the basis of Ratio Analysis (MOORA) multiplication, Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS), and Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS). Additionally, the Criteria Importance Through Inter-Criteria Correlation (CRITIC) was conducted in order to identify the criteria weights in the analysis. Findings based on the previously identified methods showed consistent results, identifying the top and worst performing companies in the sector. Arab Orient Insurance Co ranked top all years.