Employing smart technology in theatrical costume design
Tiyatro kostümü tasarımında akıllı teknolojinin kullanılması
- Tez No: 787485
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EMİN SOYDAŞ, PROF. DR. ALİ HAMMOOD ABDULHUSSEİN TWAYEJ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: tiyatro kostümü tasarımı, akıllı teknoloji, tiyatro, moda tasarımı, theatrical costume design, smart technology, theater, fashion design
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, modern çağda tiyatro kostümü tasarımında temsil edilen akıllı teknolojiler ve yenilikçi tekstiller hakkındadır. Teorik bir çerçeve olmak üzere kostüm tasarımı ve akıllı tekstiller hakkında bilgi verildikten sonra, çalışmanın uygulama kısmı olarak akıllı teknoloji kullanılan tiyatro kostümü tasarımı için yazarın kendi örnek modelleri sunulmuştur. Böylece, söz konusu hususlar tezde ele alınarak belirli sorular cevaplanmaya çalışılmıştır. Çalışma boyunca yazar, hem satıldığı yerleri bulmaya çalışmak hem de çok yüksek fiyatlar nedeniyle akıllı tekstil ürünlerini elde etmenin zorluğunu fark etmiştir. Bu nedenle bir mikrodenetleyici, bir dizi LED ve şişirilebilir giysi gibi gerekli donanım yoluyla, iki farklı performansta kullanılan kumaşları ve kostümleri yazar kendisi tasarlamış ve üretmiştir. Sonuç olarak, mesela renklerin tiyatro sanatçısının psikolojik durumunu ifade etmek için kullanılması veya şişirilebilir kostümlerin oyuncuların imkânsız şekil ve boyutlara ulaşmasını sağlaması gibi uygulamaları içeren akıllı tiyatro kostümü tasarımlarının çekici ve neredeyse büyülü bir atmosfere sahip eğlenceli bir gösteri oluşturmaya yardımcı olabileceği anlaşılmıştır. Modern teknolojilerin kullanıldığı kostüm tasarımı, geçmişte yapılamayan yeni tiyatro gösterilerinin kapılarını aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about smart technologies and innovative fabrics represented in theatrical costume design in the modern era. After giving information on costume design and smart textiles as a theoretical framework, the applied part of the study is presented as the author's own models for costume design using smart technology. Thus, in the thesis, certain questions were tried to be answered by considering these issues. Throughout the study, the author realized the difficulty of obtaining smart textiles, both because of the very high prices and trying to find the places where they are sold. So, the author designed and produced the textiles and costumes on her own by way of the necessary electronic equipment, namely the microcontroller, a set of LEDs and inflatable clothes, which are used in two different performances. It is understood, as a result, that smart theatrical costumes could help to form an entertaining show with a captivating and almost magical atmosphere, where, for example, the colors are used to express the psychological state of the theatrical performer, and the inflatable costumes enable the actors to reach impossible shapes and sizes. Costume design using modern technologies opens the doors for new theatrical performances that could not be held in the past.