Digitalization readiness in Turkish seaports by using content analysis methodology
Türk limanlarında dijital hazırlılık düzeyinin içerik analizi metodolojisi kullanılarak ölçülmesi
  1. Tez No: 844593
  2. Yazar: BERK SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Akıllı Liman, Kavramsal İçerik Analizi, dijital hazırlılık endeksi, Sistematik literatür taraması, PRISMA kılavuzları, Digitalization, Smart Port, Conceptual Content Analysis, digital readiness index, Systematic literature review, PRISMA guidelines
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son yıllarda, denizcilik endüstrisi hızlı teknolojik ilerlemeler ve dijitalleşmenin artan etkisiyle köklü bir değişim yaşamaktadır. Kara ve deniz taşımacılığı arasındaki önemli arayüz olan limanlar, dünya genelinde mal ve ticari ürünlerin hareketini kolaylaştırmada hayati bir rol oynamaktadır. Küresel tedarik zincirlerinin giderek karmaşıklaşmasıyla birlikte, limanların verimli işleyişi, sorunsuz kargo akışının sağlanması, transit sürelerin azaltılması ve lojistik engellerin en aza indirilmesi açısından kritik bir faktör haline gelmiştir. Dijital teknolojilerin başarılı bir şekilde liman operasyonlarına entegre edilmesi, genel rekabet gücünü ve dayanıklılığı önemli ölçüde artırabilir. Otomatik ve veri odaklı süreçler, gerçek zamanlı izleme, öngörüsel analitikler ve akıllı karar verme imkanı sağlayarak, liman yetkililerinin yoğunluk, yanaşma planlaması ve kaynak tahsisi gibi zorlukları proaktif bir şekilde ele almalarını sağlar. Ayrıca, deniz taşımacılığı şirketleri, nakliyeciler, gümrük otoriteleri ve taşıma işleri komsiyoncuları gibi ilgili taraflar arasında gelişmiş dijital iletişim ve işbirliği, daha bağlantılı ve verimli bir lojistik ekosistem oluşturur. Bu dönüşümcü faydaları elde etmek için, limanların dijitalleşme düzeylerini doğru bir şekilde değerlendirmek elzemdir. Bu araştırma çalışması, Marmara Denizi'nin Kuzeybatısı'nda bulunan 5 limanın web içeriğinin değerlendirilmesine odaklanarak limanlardaki dijitalleşme hazırlıklarının kapsamlı bir analizini sunar. Temel amaç, mevcut dijitalleşme hazırlığını değerlendirmek ve liman endüstrisi içindeki entegrasyon seviyelerine dair içgörüler sunmaktır. Araştırma metodolojisi, kavramsal içerik analizi ve seçilen limanların web sitelerinden veri çıkarmak ve analiz etmek için kodlama sistemi oluşturmayı içerir. Sistem, MAXQDA Webcollector aracını ve kodlama yapısını kullanarak veri toplama sürecini otomatikleştirmek ve tekrarlanabilir bir araştırma süreci sağlamak için kullanılır. Toplanan veri ve dijitalleşme ile ilgili kavramsal terimler, farklı limanlardaki dijitalleşme seviyelerinin nitel bir değerlendirmesine olanak tanır. Dijitalleşme hazırlık seviyelerinin değerlendirmesi, limanların DRIP (Portföydeki Dijital Hazırlık) çerçevesini kullanarak farklı dijitalleşme aşamalarına kategorize eder. DRIP puanları, liman web sitelerinde belirli teknolojilerin ve endeks bileşenlerinin varlığına dayanarak hesaplanır. Çalışmanın bulguları, limanların dijitalleşme hazırlık seviyelerine dair değerli içgörüler sunar, entegrasyonun, işbirliğinin ve gelişmiş teknolojilerin liman endüstrisi içindeki benimsenme derecesini vurgular. Değerlendirme, farklı limanlar arasında değişen dijitalleşme seviyelerini ortaya koyar; minimal dijital varlığa sahip analog limanlardan, paydaşlar ve küresel lojistik ağlarla yüksek düzeyde bağlantı ve entegrasyon sergileyen akıllı limanlara kadar. Araştırma, kavramsal içerik analizi kullanarak limanlardaki dijitalleşmeyi kapsamlı bir şekilde değerlendiren yeni bir yaklaşım sunarak mevcut bilgi tabanına katkıda bulunur. Bulgular, liman otoritelerine, işletmelere ve endüstri paydaşlarına mevcut dijitalleşme seviyelerini anlama, iyileştirme alanlarını belirleme ve daha fazla geliştirme için stratejiler oluşturma konusunda rehberlik sağlar.
Özet (Çeviri)
In recent years, the maritime industry has witnessed a paradigm shift driven by rapid advancements in technology and the growing influence of digitalization. Seaports, being the vital interface between land and sea transportation, play a pivotal role in facilitating the transportation of goods and commodities across the world. With the increasing complexity of global supply chains, the efficient functioning of seaports has become a critical factor in ensuring seamless cargo flow, reducing transit times, and minimizing logistical bottlenecks. The successful integration of digital technologies in seaport operations can significantly enhance their overall competitiveness and resilience. Automated and data-driven processes enable real-time monitoring, predictive analytics, and intelligent decision-making, empowering port authorities to proactively address challenges such as congestion, berth scheduling, and resource allocation. Furthermore, enhanced digital communication and collaboration among stakeholders, including shipping lines, freight forwarders, customs authorities, and inland transportation providers, foster a more interconnected and efficient logistics ecosystem. To achieve these transformative benefits, it is imperative to gauge the digitalization readiness of seaports accurately. This research study presents a comprehensive analysis of the digitalization readiness in seaports, focusing on the evaluation of web content of 5 seaports located in Northwest Marmara Sea. The study utilizes a systematic literature review by employing the PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) guidelines to gather relevant research articles and publications on the topic. The primary objective is to assess the current digitalization readiness in seaports and provide insights into the level of integration within the port industry. The research methodology involves a conceptual content analysis and creating coding system to extract and analyze data from the websites of selected seaports. The system utilizes MAXQDA Webcollector tool and coding structure to automate data collection process and provide reproducible research process. The collected data and conceptual terms related to digitalization, enabling a qualitative assessment of the digitalization levels in different seaports. The evaluation of digitalization readiness levels is conducted using the DRIP (Digital Readiness in the Port) framework, which categorizes ports into different stages of digitalization. The DRIP scores are calculated based on the presence of specific technologies and index components on the seaport websites. The findings of the study provide valuable insights into the digitalization readiness levels of seaports, highlighting the degree of integration, collaboration, and adoption of advanced technologies within the port industry. The evaluation reveals the varying levels of digitalization among different seaports, ranging from analog ports with minimal digital presence to smart ports that exhibit a high level of connectivity and integration with stakeholders and global logistics networks. The research adds to the existing knowledge base by providing a comprehensive assessment of digitalization in seaports using a novel approach of conceptual content analysis. The findings offer guidance to port authorities, operators, and industry stakeholders in understanding their current digitalization levels, identifying areas for improvement, and formulating strategies for further enhancement.