Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin çocuk sevme ile mesleki etkililik düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of physical education and sports teachers' levels of affection towards children and professional effectiveness
  1. Tez No: 787517
  2. Yazar: HARUN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmenlik, Spor, Çocuk Sevme, Sevgi, Mesleki Etkililik, Physical Education, Teaching, Sport, Children Towards Affection, Professional Effectiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerin çocuk sevme durumlarının meslekte etkili olmalarını etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Manisa ilinde 2021–2022 eğitim-öğretim yılında ortaokul, lise okullarında görev yapan 201 beden eğitimi ve spor öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli ve kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ve Beden Eğitiminde Öğretmen Etkililiği Öz-Değerlendirme Ölçeği (BEÖE-ÖD) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların çocuk sevme ve mesleki etkililik özdeğerlendirme ölçek puanları yüksek bulunmuştur. Çocuk sevme düzeyleri ile cinsiyet ve çocuk sayısı degişkenleri arasında fark tespit edilmiştir. Mesleki etkililik ile çocuk sayısı değişkeni arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Çocuk sevme ile mesleki etkililik arasında pozitif fakat düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. Sonuçlar: Çocuk sevme düzeyini etkileyen özelliklerden cinsiyet ve çocuk sayısı dışında diğer değişkenlerde anlamlılık tespit edilmemiştir. Bu farklılık kadın öğretmenler ve çocuğu olan öğretmenlerin lehinedir. Mesleki etkililik öz değerlendirme düzeyini etkileyen özelliklerden çocuk sayısı dışında diğer değişkenlerde anlamlılık tespit edilmemiştir. Öğrenci-öğretmen değerlendirmesi alt boyutunda bir çocuğu olan öğretmenlerin iki veya daha fazla çocuğu olan öğretmenlerden kendilerini daha fazla etkili gördükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to determine whether physical education and sports teachers' levels of affection towards children affect their effectiveness in the profession. Material and Methods: The research consists of 201 physical education and sports teachers working in secondary, high school and special education schools in the province of Manisa/Türkiye in the 2021-2022 academic year. A relational screening model and convenience sampling method were used in the research. Personal information form, Barnett Liking of Children Scale and Questionnaire for Self-Evaluation of Teacher Effectiveness in Physical Education (SETEQ-PE) Scale were used to collect the study's quantitative data. Results: The participants' self-assessment scores of liking children and professional effectiveness were found to be high. There was a difference between the level of liking of children and the variables of gender and number of children. A significant difference was found between professional effectiveness and the number of children variable. A positive but low correlation was found between liking children and professional effectiveness. Conclusion: Except for gender and the number of children, which are among the features affecting the level of affection for children, no significance was found in other variables. This difference is in favor of female teachers and teachers with children. Apart from the number of children, which is one of the features affecting the professional effectiveness self-evaluation level, no significance was found in other variables. In the student-teacher evaluation sub-dimension, it was determined that teachers with one child consider themselves more effective than teachers with two or more children.