Development of experimental setups to investigate the social interaction by the aid of mirror game paradigm
Ayna oyunu paradigması yardımı ile sosyal etkileşimin incelemesi için deneysel düzeneklerin geliştirilmesi
  1. Tez No: 787522
  2. Yazar: UMUT CANDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTLUK BİLGE ARIKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayna oyunu paradigması, haptik etkileşim, CPG, serebellum, Mirror game paradigm, haptic interaction, CPG, cerebellum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Fiziksel etkileşimin insan motor davranışı üzerindeki etkisi hala gizemini korumaktadır. Bu tez, insan hareketlerini, insan oyuncunun bir robot kol tarafından üretilen haptik bir kuvvetle bir ayna oyunu oynamasına izin veren deneysel bir düzenek aracılığıyla araştırmaktadır. Bu tezin ana amacı, deneyler sırasında Merkezi Örüntü Jeneratörü tabanlı öğrenme mekanizmaları ve daha genel kontrol algoritmaları tarafından oluşturulan haptik güçlerle tanıştırıldığında insan deneklerin takip performans değişimini gözlemlemektir. Yapılan değerlendirmeler ışığında haptik etkileşim, geliştirilen deneysel düzenekle birlikte kullanıldığında üç farklı deneysel senaryoda da deneklerin takip performanslarını iyileştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of physical interactions on human motor behavior are still a mystery. This thesis investigates human movements through an experimental setup that allows the human player to perform a mirror game with an accompanying haptic force generated by a robot arm. The main goal of this thesis is to observe the performance improvement of human subjects subsequent to the introduction of haptic forces created by Central Pattern Generator (CPG) based learning mechanisms and more generic control algorithms during the experiments. In the light of evaluations, haptic interaction improved the predictive motor behavior of subjects in the three different experimental scenarios developed to be used with the experimental haptic interaction setup.