Hellenistik ve Roma Dönemleri'nde kent avukatlığı
City advocacy in Hellenistic and Roman periods
  1. Tez No: 787552
  2. Yazar: NURGÜL SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY GÖKALP ÖZDİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hellenistik ve Roma Dönemleri, Kent Avukatlığı, Avukatlık, Tahkim, Uluslararası İlişkiler, Hellenistic and Roman Periods, City Lawyership, Advocacy, Arbitration, International Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmada Hellenistik ve Roma Dönemleri'nde kentlerde görev alan avukatlara odaklanılmaktadır. Yazıtlar ve edebi kaynaklar aracılığıyla kurum avukatlarına da değinilmektedir. Ancak bu çalışmada sadece, kentlerini başka kentlere, şahıslara, Helenistik Krallıklara ya da Roma Cumhuriyeti'ne/İmparatorluğu'na karşı savunan kent avukatlarına odaklanılmaktadır. Bu avukatlar, yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla, farklı isimlerle anılmaktadır. Hellenistik ve Roma Dönemleri'nde Asia Minor, adalar ve Kıta Yunanistan'da yer alan kent avukatları çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Kent avukatlarının görevleri, davalar aracılığıyla kentlerin genel olarak karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kentlerin yöneticileriyle, Helenistik Krallar, Romalı yöneticiler veya imparatorlarla sürdürülen diplomatik ilişkiler değerlendirilerek, alanda literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir Yapılan bu çalışma için, öncelikle tüm Asia Minor, adalar ve Kıta Yunanistan'da kent avukatlarının yer aldığı Eski Yunanca ve Latince yazıtlar toplanmış ve Türkçe'ye tercüme edilmiştir. Ardından, antik yazarlarda bilhassa kent avukatlarının yer aldığı davalar, antik yazarların değerlendirmeleri tespit edilerek Türkçe'ye kazandırılmıştır. Bir sonraki aşamada ise edebi kaynaklar ve epigrafik kaynakların bahsettiği hususlar yorumlanmış ve modern literatür ile -her ne kadar bu konuda genel ifadeler belirtip ayrıntılı bir bilgi vermeseler de- değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında toplanan yazıtlar ve derlenen edebi kaynaklar amaca uygun şekilde tasnif edildikten sonra Hellenistik ve Roma Dönemi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İncelenen veriler ışığında, kentlerin Hellenistik Dönem'de kendi aralarında arazi-sınır sorunları yaşadıkları, Roma Dönemi'nde ise genellikle Romalı yöneticilerle sıkıntılar yaşadıkları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on lawyers who worked in cities during the Hellenistic and Roman Periods. Institutional lawyers are also mentioned through inscriptions and literary sources. However, this study focuses only on city lawyers who defended their cities against other cities, individuals, Hellenistic Kingdoms or the Roman Republic/Empire. As far as the inscriptions reveal, these lawyers are called by different names. The study aims to contribute to the literature in the field by evaluating the duties of city lawyers in Asia Minor, the islands and continental Greece during the Hellenistic and Roman periods, the problems faced by the cities in general through the cases encountered, and the diplomatic relations with the rulers of the cities, Hellenistic kings, Roman rulers or emperors. For this study, first of all, Ancient Greek and Latin inscriptions from all Asia Minor, the islands and Continental Greece, in which city lawyers were present, were collected and translated into Turkish. Then, the cases in which the city lawyers were particularly involved in the ancient writers, the evaluations of the ancient writers were identified and translated into Turkish, and in the next stage, the issues mentioned by literary sources and epigraphic sources were interpreted. It has been tried to be evaluated with the modern literature, although they do not give detailed information on this subject with general expressions. The inscriptions and literary sources collected within the scope of the study were classified in accordance with the purpose and analysed comparatively for the Hellenistic and Roman periods. In the light of the analyzed data, it is understood that in the Hellenistic Period, the cities mostly experienced land-boundary problems among themselves, while in the Roman Period they mostly had problems with the Roman administrators.